Društvo

Uzbunjivač: Račun Zavoda za urgentnu medicinu će uskoro biti u blokadi, krivo rukovodstvo

Dragan Stamenković, uzbunjivač i predsednik reprezentativnog sindikata u Zavodu za urgentnu medicinu (Hitna pomoć) u Nišu, tvrdi da će račun ove ustanove uskoro biti u blokadi jer je više od 50 radnika podnelo tužbe za neisplaćeni prekovremeni rad i to od 2016. godine. Stamenković je po ovom osnovu dobio presudu, na osnovu koje  mu je prošlog meseca isplaćeno 435.000 dinara.

Niška hitna pomoć, ili kako se od januara ove godine zove, Zavod za urgentnu medicinu, nije samo promenila ime već i poslodavca, tako da više nije gradska, već republička ustanova. Dragan Stamenković je jedan od najstarijih radnika u ustanovi sa radnim stažom od 38 godina na radnom mestu vozača. Od pre pet godina ima status uzbunjivača, a od prošle godine je i predsednik reprezentativnog sindikata. Tvrdi da je situacija u Zavodu “katastrofalna”. Tužbu za neisplaćeni prekovremeni rad podneo je 2016. godine, a presuda je stigla nedavno, pa je na osnovu nje, prošlog meseca dobio 435.000, a advokat koji ga je zastupao 210.000 dinara.

Dragan Stamenkovic
Foto: Niske Vesti

“Troše se budžetska sredstva svih građana u ovoj krizi koju imamo a tek će je biti, kako se najavljuje. Po mom saznanju tužbe za neisplaćeni prekovremeni rad uputilo je 50 i više radnika. tačan broj ne znam, jer nisu sve tužbe kod istog advokata. Katastrofalno stanje, biće blokade računa, već smo to imali pre par godina kada radnici nisu mogli da prime plate”, ističe Stamenković.

Po njegovim rečima međuljudski odnosi u ustanovi su “na nuli”, a ove tužbe nisu jedine.

“Pre nekoliko dana primio sam 162.000 na ime povrede na radu koje naše rukovodstvo nije htelo da mi isplati “mirnim putem”, već smo išli na sud. To je čisto bacanje novca”, kaže Stamenković.

Dodaje da će se ova situacija odraziti i na usluge koje građanima pruža Zavod za urgentnu medicinu.

“Zbog naplate prekovremenog rada nemamo formirane ekipe, samo da se ljudima ne bi platilo par sati. Rasformira se ekipa, onda se čeka da dođe doktor, sestra ili vozač i samim tim ugrožavamo građane kojima je naša pomoć potrebna. Napominjem da se radi o nekoliko stotina dinara po satu prekovremenog rada”, objašnjava Stamenković.

U Srbiji postoje četiri Zavoda za urgentnu medicinu, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Po Stamenkovićevim saznanjima, u svim Zavodima osim niškom,  pitanje plaćanja prekovremenog rada rešeno je bez problema.

“Naše rukovodstvo nije htelo ni da čuje. Računovodstvu i pravnoj službi direktor isplaćuje prekovremeni rad, ali nama, operativi koji smo u kontaktu sa pacijentima, neće da prizna”, ističe.

Stamenković kaže da je o svemu obavešteno i ministarstvo zdravlja, pa i sam ministar Zlatibor Lončar, ali do sada još nisu dobili konkretan odgovor.

“To su milionska sredstva i nije jedini spor koji će morati da se plati. Imali smo i hapšenja nedužnih radnika koji su dobijali oslobađajuće presude, dva šefa tehničke službe i dva radnika garaže koji sada očekuju milionske odštete za to što su preživeli. To se dešavalo na početku mandata direktora Slavoljuba Živadinovića”, kazao je uzbunjivač Stamenković.

Komentar na ovu situaciju Živadinović je dao portalu Južne vesti, uz tvrdnju da su tužbama zasuti i ostali Zavodi za urgentnu medicinu u Srbiji.

“To zapravo govori više o tom radniku, koji tuži kuću u kojoj radi i pravi troškove, nego o rukovodstvu. I na kraju, pri ovakvom stanju stvari Hitna će uložiti sve redovne i vanredne pravne lekove, jer primera radi svi smo videli na primerima sa bankama, kako je tek po reviziji, sve došlo na svoje. Dalje ne bih komentarisao “, rekao je direktor Slavoljub Živadinović za ovaj portal.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com