Društvo

Uzbunjivač: Katastrofalno stanje u Komunalnoj miliciji u Nišu

Građani Niša svedoci su sve većeg broja komunalnih problema za koja, naizgled, nema rešenja. U letnjim mesecima tokom tropskih temperatura mnogi autobusi ne uključiju (ili nemaju) klima uređaje, grad je preplavljen đubretom, a uz porast broja zaraženih virusom korona čini se da se mere sve slabije poštuju.

Za kontrolisanje i rešavanje komunalnih problema u Nišu zadužena je Komunalna milicija u kojoj građani, nažalost, sa punim pravom ne vide nekoga ko je tu zarad njihovog interesa, iako se služba finansira iz gradskog budžeta, odnosno od novca svih građana Niša.

Aleksandar Todorovski, jedan od uzbunjivača iz Komunalne milicije i jedan od osnivača Udruženja građana „Borba 018“, ukazuje na katastrofalno stanje u Komunalnoj miliciji.

„Želim da ukažem na katastrofalno stanje u službi – organizaciono ali i u svakom smislu. Postavljanjem novog načelnika Gorana Đorđevića, koji je došao na to mesto 1. aprila ove godine, nadali smo se da će se nešto promeniti na šta smo čekali nekoliko meseci. Pošto je po struci pravnik, nadali smo se da će neke stvari dovesti u red. Međutim, samim njegovim postavljanjem, nije ispoštovan Zakon. Imenovnanje Đorđevića za načelnika je suprotno konkursu. Sem diplome Pravnog fakulteta i iskustva u struci, aktuelni načelnik nema ništa ostalo. Niti ima bezbednosnu proveru, niti poseduje završenu obuku za komunalnog milicajca, niti je imao lekarski pregled, a sve to je po konkursu trebalo da ima“, kaže Todorovski.

On dodaje da je argument bio da će aktuelni načelnik u međuvremenu završiti obuku, a to, kako Todorovski navodi „ne pije mnogo vodu“.

„Primera radi to je isto kao kada bi vas zaustavio saobraćajni policajac, a vi sem dobre volje i automobila nemate ništa i kažete da ćete vozački ispit položiti u međuvremenu. Ili da operišete pacijenta, a samo što ste upisali medicinu. Neke stvari su nespojive i očigledno da je prekršen Zakon od samog početka“, naglašava uzbunjivač.

Todorovski dodaje da je rešenje o imenovanju Đorđevića za načelnika Komunalne milicije potpisala Snežana Jovanović, sada već bivša načelnica Uprave za komunalne delatnosti, protiv koje je, kako dodaje, jedan od uzbunjivača podneo krivičnu prijavu.

„Protiv načelnika Komunalne milicije je uzbunjivač takođe podneo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja dokumenta, to jest kartice za invalide, koju je zloupotrebljavao i koristio zarad ostvarivanja svojih ličnih interesa, između ostalog u vidu korišćenja parking mesta na osnovu kartice. Jedno od udruženja je zatražilo da dobije informacije od javnog značaja u vezi sa njegovom karticom za invalide, ali informacije nisu dostavljene u zakonskom roku. Mi u Komunalnoj miliciji ne znamo da li se to rešenje vodi na njega ili ne, a uprava je o tome ćutala“, kaže Todorovski.

On naglašava da je organizacija službe katastrofalna.

„Na ovu lošu situaciju komunalnih rešenja u gradu, na prepunjenost kontejnera i deponovanja šuta i smeća po kontejnerskim ostrvima, na sve više divljih deponija u gradu, naša služba nema odgovora i umesto da se načelnik i služba bave prevashodno tim problemima, bavimo se nekim drugim pitanjima i načelnik ne želi da radi po Zakonu, iako je ukazivano i traženi su od njega nalozi kada god bi nas slao na određene zadatke, što on nije želeo da potpisuje i ne želi da učestvuje u pravnom rešenju i postavljanju službe na noge. Ko će biti grobar Komunalne milicije, ostaje da se vidi, ali mi se čini da će to biti Goran Đorđević, jer služba ne ide u dobrom pravcu“, kaže Todorovski.

Prema njegovim rečima, postoje dva rešenja – ili da se služba zatvori ili da se postavi neko ko ispunjava sve zakonske uslove, što kako navodi, u ovom trenutku nije Goran Đorđević.

„I pored povećanog broja obolelih od kovida, što se može videti u svakom izveštaju Kriznog štaba, ne učestvujemo dovoljno u kontroli preventivnih mera, jer radimo neke poslove za koje, po Zakonu, nismo ovlašćeni. Primera radi, dežurstvo na Malčanskoj petlji, u neobezbeđenim uslovima za radnike. Dežurati na 40 stepeni, bez vozila, pomerati čunjeve i regulisati saobraćaj, gde zakonski nismo ovlašćeni, a u trenutku kada Niš pliva u đubretu i povećava se broj zaraženih. Postoje i primeri gde se građani žale na druge komunalne probleme, recimo da se ulice prvog i drugog prioriteta ne peru redovno“, navodi Todorovski.

Umesto da se bave gorućim problemima u gradu, dodaje, Komunalna milicija se bavi nečime za šta često nije nadležna.

„Ovom prilikom apelujem na nadležne institucije, prema kojima smo podneli krivične i prekršajne prijave da urade svoj posao, jer će ova služba neminovno morati da se zatvori, a ko će biti odgovoran, ostaće da se vidi“, zaključuje Aleksandar Todorovski, uzbunjivač iz Komunalne milicije Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Godinama se ne rešava problem psa lutalica kao i prosijačenje koje je zakonom zabranjeno.Maltene je nemoguce proći centrom a da vas ne povuku za rukav…

  2. Komunalna milicija izbegava da bude na ulice jer nema snage i znanja da se nosi sa građanima na terenu koji su sa pravom ogorčeni na njih. Nemaju autoritet, znanje, umeće, volju da rade. Ali zato redovno primaju platu, izbegavaju posao, kriju se da ne bi radili, završavaju privatne obaveze u toku radnog vremena.

  3. Taj isti uzbunjivac je najveci neradnik u komunalnoj miliciji koji za godinu dana nema ni jedan predmet uradjen, taj isti uzbunjivac nema bezbednosnu proveru jer je odbio istu da pitpise sto znaci da i on ne isounjava uslove za rad u komunalnnoj miliciji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button