Društvo

Uz velike ovacije publike film ,,33 Anđela“ premijerno prikazan sinoć u Nišu

Sinoć u bioskopu Vilin grad u Nišu, održana je svetska premijera filma ,,33 Anđela“ autora i direktora filma, producenta.

Film ,,33 Anđela” je dinamična priča i dokumentovani prikaz koji govori o patnji i stradanju više od dve stotine maloletne srpske dece za vreme Drugog svetskog rata, priča koja je publiku ostavila bez daha. U Norvešku je poslato preko 200 dece od kojih je više od 44 smrtno stradalo. Najmlađe među njima imalo je samo 11 godina.

Na početku premijere Vojni orkestar iz Niša je izveo dve numere, Himnu Srbije i Tamo daleko.

Publici se na početku filma obratila zamenica gredonačelnice Niša Dušica Davidović, podsetila je da je igrani deo filma ,,33 Anđela” u srpsko-norveškoj produkciji realizovan u saradnji sa Narodnim pozorištem i Narodnim muzejom iz Niša, kao i uz učešće većeg broja glumaca i dece iz škole „Stevan Sremac“.

Takođe publici su se obratili i gosti iz Norveške, teolog i istoričar dr Johanes Solberg, Gunar Hansen, novinar i direktor zavoda za zaštitu spomenika Norveške i kompozitor filma ,,33 Anđela” Andrej Stojanović.

Foto: srpskaistorija.com

Publici su se predstavila i deca glumci, iz osnovnih i srednjih škola iz Niša, koji su odradili posao kao profesionalci, kao i glumci iz Niškog narodnog pozorišta.

Na kraju filma uz velike ovacije i aplauz publici su se prestavili ljudi koji su izneli ovaj film, reditelj Goran Vukčević, narator dr Johanes Solberg, direktor fotografije Dejan Tršić, ko-scenaristi Milka Kajganić, stručni saradnici Đorđe Bojanić-istoričar i Aleksandar Dinčić-istoričarna na čelu sa autorom i direktorom filma Brankom Dimovićem Dimeskim.

Aplauz na kraju premijere je naša kruna, da smo uradili pravo nacionalno rodoljubivo delo. Ta naša ,,33 Anđela”, iako ih je kako se pokazalo više, zahvaljuju se sa ,,neba”… čekali su na istinu 80 godina. Hvala celoj ekipi na čelu sa producentom Brankom Dimovićem Dimeskom, bez koga ne bi realizovali ovo svetsko delo od nacionalnog značaja za nas Srbe, priča Đorđe Bojanić.

Priredila: Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com