Društvo

Uz pomoć mobilnog telefona do priče sa jakom porukom

Pametni mobilni telefoni postali su naša svakodnevica. Kako napraviti dobru video priču mobilnim telefonom i šta je mobilno novinarstvo mogli su u toku minule nedelje da saznaju i nauče učesnici radionice koju je, uz podršku Ambasade SAD, organizovao portal “Uklonimo barijere”.

Kroz mobilno novinarstvo – “MoJo”, tehnike snimanja, montaže, ali i biranje pravih tema koje mogu da promene svest građana, učesnike radionice provela je novinarka Dojče Velea (Deutsche Welle) Jelena Đukić Pejić.

Mobilno novinarstvo nije nova stvar u svetu.

“Za sva moguća udruženja, pa tako i osobe sa invaliditetom, izuzetno je korisno da znaju da prave dobar video, da rade dobre fotografije iz jednostavnog razloga što smo mi svi vizuelna bića. Te fotografije i dobri video snimci se duže pamte”, rekla je Jelena Đukić Pejić.

Važno je, ističe ona, poštovati neka pravila da bi video priča bila dobra.

“Kroz mnoštvo primera prošli smo kroz sva ta pravila i videli kako se pravilno kadrira, kako se pravilno koristi svetlost, na šta treba obratiti pažnju, koje sve kadrove treba koristiti, zašto i kada. Radili smo na toku priče, na tome kako se planira snimanje. Praktično smo prošli sve korake, za vrlo kratko vreme, kako bismo napravili podlogu za to kako se pravi dobar video”, kazala Jelena Đukić Pejić.

Na same učesnike radionica je ostavila pozitivan utisak. Neki su imali predznanje iz oblasti videa i novinarstva, neki ne, ali su svi saglasni da su nakon ove radionice bogatiji znanjem o jednoj oblasti u kojoj žele da se oprobaju.

Ivan Novković bio je jedan od učesnika radionice. Stečeno znanje, kaže Ivan, pomoći će mu u daljem radu i aktivizmu.

“Na radionici smo dobili znanja koja nam omogućuju da proširimo vidove plasiranja u javnost nekih aktivističkih priča. To je bio i moj motiv, zašto sam se i prijavio. Da steknem znanje koje će mi omogućiti da kroz svoj rad imam više opcija na raspolaganju, kako mogu da prezentujem i probleme, ali i pozitivne promene koje napravimo”, rekao je Novković.

Zaključak svih je da će ova radionica pomoći da mnoge teme i priče budu vidljivije i da se njima neke stvari promene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com