Društvo

Uz pomoć entuzijasta i 3D tehnologije kulturna dobra Srbije dostupna su svima

Srbija je bogata nepokretnim kulturnim dobrima, od kojih su mnoga označena kao spomenici od izuzetnog kulturnog značaja. Međutim, jedan od problema je taj što su mnogi spomenici kulture širom Srbije, pogotovo u njenom južnom delu, van glavnih puteva, skrajnuti od očiju javnosti. Što zbog neznanja, što zbog nemara mnoga mesta često nemaju posetioca kome bi mogla da “isrpičaju svoju priču”.

Kako bi ukazali na značaj ovakvih mesta, upoznali javnost javnost sa bogastvom spomenika kulture koju poseduje naša zemlja, dvojica entuzijasta sa Elektronskog fakulteta u Nišu, sa katedre za elektrotehniku, modul Multimedijalne tehnologije, dr Nikola Stojanović, stručni saradnik i dr Goran Jovanović, redovni profesor, rešili su da 3D digitalizacijom kulturna dobra učine vidljivim.

Oni su pokrenuli i realizovali projekat “Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije”, pomoću kojeg su na nesvakidašnji i originalan način uspeli da dočaraju i prikažu spomenike kulture široj javnosti.

Nikola Stojanović; Fotografija: fesjbuk profil, lična arhiva

“Videli smo da su svi ti objekti slabo prikazani u visokoj tehnologiji. Cela ideja je bila da prikažemo objekte u jugoistočnoj Srbiji, a koji nisu na glavnim putevima, nego su onako, malo zabačeni”, kaže Nikola Stojanović. “Otišli smo dronovima, snimili lokacije i posebnom tehnikom koja se zove fotogrametrija i fotografijom napravili smo 3D model koji je isti kao model u realnosti”.

Nikola ističe da su kroz ljubav prema tehnologiji i kulturnom nasleđu želeli da prikažu našim ljudima, a i turistima koji posećuju Srbiju, objekte koji su isti kao u realnosti. Uz sve to, ubacili su i tekst i naraciju, kako bi posetioci tokom “obilaska” saznali što više.

“Da se ovo realizuje trebalo je zaista dosta vremena, više od šest meseci. Većinu posla smo uradili profesor Goran i ja, naravno uz veliku pomoć naših saradnika kojima zahvaljujemo. Sva ta obrada zahtevala je dosta vremena, a da ne spominjem i sajt i optimizaciju, pisanje tekstova, pa lektura i tako dalje”, ističe Nikola.

Crkva Svete Bogorodice 3D prikaz; Fotografija: srbija3d.rs

Tokom rada nailazili su i na poteškoće, upravo zbog nepristupačnosti objekata, a ponekad i manjka informacija o njima.

“Recimo ona Pećinska crkva, nisam ni imao predstavu da to postoji. I onda nam je trebalo mnogo vremena, kako otići tamo, kako naći ključ. Dok smo sve to sredili, zvali sveštenike, uspeli da uđemo tamo…”, kroz osmeh kaže Nikola.

Fotografija: srbija3d.rs

Za sada su ovim projektom pokrili četiri objekta: Latinsku crkvu, Ivan kulu, Crkvu Svete Bogorodice i Crkvu apostola Petra i Pavla tzv. “Pećinsku crkvu”. Međutim, kako kaže Nikola, to je tek početak i radiće na daljim projektima kako bi supeli da predstave što veći broj objekata.

“Konkurisaćemo za nastavak projekta i ukoliko dobijemo finansije uradićemo još desetak objekata najmanje. Čak bismo podigli to na još veći nivo, do sada smo radili virtuelnu realnost, a sada bismo radili “augmented reality” – umetnutu stvarnost. Da umetnemo u realan svet, virtuelni objekat, koji gledamo kroz kameru telefona, kao da je ispred nas i kako se pomeramo, pomera se persprektiva objekta”, objašnjava dr Nikola Stojanović.

Sva ljubav i uloženi trud doveli su do toga da ovaj njihov projekat zaista uspe, može se videti na sajtu www.srbija3d.rs, gde je javnosti ponuđeno nešto što do sada nije imala prilike kod nas da vidi. Na ovaj način daje se veliki doprinos podizanju svesti o kulturnim bogatstvima Srbije i očuvanju ovakvih spomenika od izuzetnog značaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com