Društvo

Uvredljive grafite zameniće edukativnim porukama za mlade

Članovi Udruženja Radne akcije “Delijski Vis” započeli su realizaciju projekta “Za životnu sredinu pravimo akcije ali ne bismo mogli bez vaše donacije” u ulici Pavla Jurišića – Šturma, koji finansira grad Niš po konkursu koji raspisuje Sekretarijat za životnu sredinu. Akciji je prisustvovala i sekretar Sekretarijata za životnu sredinu Ivana Krstić.

Ukupna vrednost ovog projekta je 300.000 dinara, ali prema rečima predsednika Udruženja Milana Spasića i sada, kao i kod prethodnog projekta kada su čistili Gabrovačku reku, u samom projektu nisu predviđena sredstva za ljudske resurse, pa se ceo projaket relizuje na bazi volonterizma.

 

Milan Spasić, predsednik Udruženja

“Naše udruženje okrečiće četiri zgrade u gore pomenutoj ulici i u narednim nedeljama iscrtaće četiri psiho-edukativna crteža koji će se sastojati od simbola čiji će cilj biti pozitivan uticaj na mlade. Želimo zameniti nacionalističke i rasističke poruke simbolima koji će slati poruke “Čuvajmo našu životnu sredinu”, kaže Spasić. “Pored toga, naše udruženje će kompletno srediti međublokovski prostor i urediti okolinu”.

Projekat realizuju članovi Udruženja bez ikakve naknade promovišući tako omladinski aktivizam i volonterizam.

“Novac koji smo dobili za projekat uložili smo u kupovinu materijala, uglavnom su to bije kojima ćemo prekriti uvredljive grafite i boje sa kojima ćemo uraditi crteže edukativnog sadržaja kojima šaljemo jasnu poruku mladim ljudima da je potrebno da brinu o svojoj životnoj okolini. Na taj način podužemo i svest kod mladih o očuvanju prirode”.

Foto: V.P.

Udruženje Radne akcije Deljski Vis postoji već tri godine, ali prve dve godine su radili kao neformalno udruženje. Za poslednjih godinu dana kako rade kao registrovano udruženje građanja uradili su više od 50 akcija u svom naselju. Počeli su sa sređivanjem fasada škole, obdaništa i ambulante, a potom su nastavili da uređuju i sportska igrališta u naselju, da sređuju fasade zgrada, međublokovsko zelenilo i postavljaju mobilijar za najmlađe. U tome im pomažu i JKP “Medijana” kao i JKP “Parking servis” koja su sa članovima udruženja učestvovala u više do sada organizovanih akcija.

“Komšije su prezadovoljne našim radom, ali ništa ne počinjemo da radimo dok ne dobijemo njihovo odobrenje”, dodaje Milan Spasić. “I pre ove akcije su potpisali saglasnost da možemo da počnemo sa sređivanjem ovih zgrada”.

U planu je i popravka mobilijara, ali će članovi Udruženja raditi i na popravci rasvete u naselju.

Foto: V.P.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com