Region

Usvojena uredba o utvrđivanju programa podrške razvoja nedovoljno razvijenim opštinama

Na inicijativu Кabineta ministra zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština na sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština za 2021. godinu.

Program podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština jedan je od osnovnih ciljeva Vlade Republike Srbije kako bi se kroz sistemsku podršku, podstakao regionalni razvoj na celoj teritoriji Republike Srbije i omogućio brži razvoj opština koje prema stepenu razvijenosti spadaju u četvrtu kategoriju, odnosno čiji je stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka.

Uredba se zasniva na podizanju kapaciteta u oblasti izrade projektno – tehničke dokumentacije, planske dokumentacije, planskih dokumenta, izgradnje i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata od značaja za nedovoljno razvijene opštine i opremanje objekata u svojini jedinica lokalne samouprave. Takođe, cilj je da se poveća životni standard sadašnjih generacija, uz povećanja svih razvojnih potencijala budućih generacija.

„Ponosan sam i veoma srećan što je, na inicijativu Кabineta na čijem sam čelu,Vlada Republike Srbije usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podrške unapređenja nedovoljno razvijenih opština. Sada sve ovakve opštine mogu za svoje projekte da zatraže i finansijsku podršku koja im je neophodna kako bi brzo i efikasno realizovali nove i završili neke stare planove i poduhvate. Moj tim i ja smo jako zadovoljni što će naša pomoć koju svakodnevno pružamo nerazvijenim i devastiranim opštinama sada imati i svoj novčani momenat. Lepo je kada možete da ljudima pomognete da prepoznaju svoje potencijale i talente, kada im ukažete na mogućnosti za život i rad koji postoje u svakom delu naše Srbije, kada im predstavite najbolje načine za ostvarenje njihovih želja i potreba, kada ih podržite u edukaciji i povežete sa onima koji su u njih i njihovu opštinu spremni da ulažu. Još je lepše kada znate da imate pravni osnov kojim možete dati i finansijsku podršku. Uredbom koju je Vlada donela uokvirili smo delovanje rada Кabineta za razvoj nedovoljno razvijenih opština. Sada sam siguran da je bolja i lepša Srbija naša bliska budućnost. Siguran sam da će ljudi biti još jače motivisani da iskoriste ovu priliku za stvaranje okolnosti u kojima može da se radi i od tog rada lepo živi“, izjavio je ministar Novica Tončev.

Javni poziv biće objavljen u „Službenom glasniku Republike Srbije “ i na sajtu Кabineta www.rnro.gov.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button