EkonomijaPolitika

Usvojen završni račun budžeta za prethodnu godinu

Na 23. sednici Skupštine Grada, kao jedna od najbitnijih tačaka dnevnog reda bio je predlog odluke o završnom budžetu Grada Niša za 2021. godinu. Na dnevnom redu našlo se ukupno 20 tačaka.

Dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada podsetio je da zakonska obaveza lokalne samouprave da do 30. juna u tekućoj godini, sačini i dostavi završni račun budžeta za prethodnu godinu.

Predsednik Skuštine kazao je da ostvareni prihodi i primanja sa preventivnim utrošenim sredstvima u prethodnoj godini iznose 11 milijardi 402 miliona , a rashodi i izdaci 10 milijardi 906 miliona dinara.

“Suficit je u iznosu od 489 miliona i 203 hiljade dinara, a isti će biti raspoređen prema odluci o budžetu za sledeće aktivnosti: projekti u oblasti kulture, pripremni predškolski program, projekat energetske sanacije zgrada i kuća, projekat Zoo higijene, projekat uspostavljanja Upravnog mesta, projekat zapošljavanja Roma…kao i mnogi drugi”, pojašnjava dr Džunić.

 

Dr Džunić objašnjava da svakako najveće učešće prihoda u budžetu je od poreza na zaradu što iznosi oko 73%, od ppreza na imovinu oko 15%, od transvera oko 14%, što znači da je Grad finansirao sve potrebe direktinih i indirektinih korisnika za namene koje su utvrđene odlukama, zakonima, rešenjima gradonačelnice i drugim aktima kojima je utvrđeno pravo za finansiranje, kaže on.

Nina Ilić, v.d.  zamenika načelnika Uprave za finansije dodala je izvršenje budžeta za minulu godinu u procentima što se tiče prihoda, iznosi je 95, 1%, a rashodi 91, 26%.

“Najviše novca je otišlo za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, za organizaciju saobraćaja i infrastrukture, poljoprivredu i razvoj turizima, razvoj omladine i sporta”, kaže Ilić.

Ona objašnjava da je do većeg prihoda odnosu na prošlu godinu, došlo upravo zbog većeg broja i povećanja plate.

Što se tiče kredita, Ilić ističe da trenutno zaduženje Grada iznosi 630 miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com