Društvo

Usvojen treći rebalans budžeta za 2016.

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su treći rebalans budžeta za ovu godinu, tako da je gradska kasa uvećana za 97 miliona dinara i sada iznosi 12,8 milijarde dinara.

Reč je preraspodeli novca sa uštedama kako bi se omogućila reorganizacija poslovanja Direkcije za izgradnju Niša i Gradske stambene agencije, a koje od Nove godine neće biti indirektni korisnici budžeta.

Sa projektovanih 12,7 gradski budžet je pvećan 12,8 milijardi dinara. Povećanje prihoda je omogućeno transferom Republike Srbije kojim će Grad Niš dobiti 112 miliona 429 hiljada dinara za obnovu Doma zdravlja Niš.

Opozicija je za skupštinskom govornicom kritikovala budžet i isticala da prihodi ove godine neće biti veći od 7,5 milijardi dinara.

„Evidentno je da se godinama unazad nerealno planira prihodovna strana budžeta, koja je realno od sedam do 8 milijardi, dok se rashodovna strana budžeta planira 11 milijardi kolika je ove godine, a do sada smo kroz tri rebalansa povećali rashode za oko 900 miliona“, rekao je šef odborničke grupe „Iskreno za Niš“, Momir Stojanović.

Šefica odborničke grupe „Dosta je bilo“ Radmila Popović kaže da se za sledeći budžet mora dosta toga učiniti dobrom i političkom voljom, kao i da službe moraju biti efikasnije.

„Predlog gradskog budžeta za 2017. godinu očekujemo do 20. decembra ove godine, jer je to po zakonu poslednji rok i trebalo bi bude mnogo realniji nego ovogodišnji“, rekla je Popovićeva.

Šef odborničke grupe DS, Miodrag Stanković kaže da loše planiranje budžeta kao što je ovogodišnji dovodi do sve većeg gubitka i većih dugovanja.

„Loše planiranje budžeta i veštačko naduvavanje prihoda jasno govore da se, evo već petu godinu zaredom, prihodi za 100 miliona smanjuju.  Kada pričamo o prihodima govorimo o novima radnim mestima, a njih nema, kao ni kapitalnih investicija“, istakao je Stanković.

U rebalansu nijedan dinar nije bez pokrića, tvrdi gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

„Realizacija ovogodišenjg budžeta će biti oko 60%, ali još ne možemo da procenimo i imaćemo tačnu realnu sliku krajem godine. Budžet za sledeću godinu će biti najrelaniji i usaglašen između realnih prihoda i planiranih rashoda i što su te dve brojke bliže to je realizacija budžeta bolja i ispravnija. Predlog budžeta za 2017. godinu će biti usvojen do 20. decembra“, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su i predloge izmena i dopuna Generalnog urbanističkog i planova regulacija na području opština Palilula i Niška Banja, kako bi pet parcela bile infrastrukturno pripremljene za dolazak potencijalnih investitora.

To su parcele koje se nalaze preko puta niškog zatvora, zatim  u Ulici Ivana Milutinovića na prostoru „Niške mlekare“, Lozni kalem i na prostoru OTC-a gde će biti preseljene pijace „Zelena“ i „Cvetna“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com