Politika

Usvojen rebalans budžeta, novac Divljani i gradskim opštinama

Skupština grada Niša usvojila je danas treći rebalans budžeta koji predvidja korekciju odredjenih budžetskih stavki, ali ne i izmenu ukupne vrednosti budžeta.

Srekretar Sekretarijata za finansije Danijela Spasović izjavila je da budžet i dalje iznosi 10,7 milijardi dinara, ali da se rebalansom opredeljuju 15 miliona za Divljanu i 30 miliona dinara za transfere gradskim opštinama.

„Prethodnim rebalansom Gradskoj opštini Medijana dali smo odredjeni iznos, a nakon toga pristigao je zahtev za korekciju opštine Pantelej od tri miliona dinara i opštine Crveni Krst od sedam miliona dinara. Oni su procenili da su im ta sredstva neophodna da bi do kraja godine završili svoje programske i projektne aktivnosti. Grad im je izašao u susret s obzirom da smo za prvih devet meseci u budžetu ostvarili za 700 miliona više u odnosu na prethodnu godinu“, izjavila je Spasović.

Ona je kazala da su rebalansom povećani iznosi na pozicijama za porez na zarade i porez na imovinu, koji predstavljaju najznačajnije stavke medju prihodima.
Spasović je rekla da je prihod od republike ostao isti i iznosi 53 miliona dinara mesečno.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da je grad iznašao mogućnost da pomogne Divljani u najtežem vremenu za tu ustanovu i dodao da će Divljana dobiti novac ne samo kroz rebalans budžeta već i iz budžeta za narednu godinu

Bulatović je istakao da je rebalansom budžeta predvidjeno povećanje sredstava za održavanje putne infrastrukture i istakao da je grad ove godine rekonstruisao blizu 70 saobraćajnica, a pri tom se budžet grada nije zadužio ni jedan jedini dinar.

On je rekao da se broj zaposlenih u Nišu povećava, a da je nezaposlenost smanjena sa 36.000 na 22.000.

Odbornici Srpske napredne stranke na sednici Skupštine grada osudili su najnoviju naslovnu stranu NIN-a na kojoj se nalazi fotografija snajpera uprenog u predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Odbornici opozicije, osim odbornice Srpskog sabora Zavetnici Jelene Djordjević, bojkotovali su i današnje skupštinsko zasedanje.

Odbornik odborničke grupe „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da je ta odbornička grupa pred današnje skupštinsko zasedanje poslala gradonačelniku pismo sa predlozima za štednju u budžetu od 700 miliona dinara.

Jovanović je rekao da bi sprovodjenjem mera koje je „Niš, moj grad“ predložio bio ozbezbedjen besplatan gradski prevoz za osnovce, srednjoškolce i penzionere starije od 65 godina, besplatni udžbenici za djake i besplatan boravak u vrtićima.

„Novac za sve ove pogodnosti može da se obezbedi racionalizacijom u javnim preduzećima i centralizovanim nabavkama, a ukoliko bi novac nedostajao predlažemo ukidanje skupština gradskih opština. Vraćanjem „Objedinjene naplate“ javnim preduzećima odmah bi uštedeli 200 miliona dinara.“Mediani“ treba da se vrati „Gorica“ i „Parking servis“, a da se ukine reciklaža koja posluje sa minusom. Deponija, poput deponije u Leskovcu, treba da se nađe na tržištu, kao i „Tržnica““, izjavio je Jovanović.

On je istakao da je rebalans budžeta obavljen na štetu programa izgradnje i investicija koje su umanjene za 100 miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com