Društvo

Usvojen novi Statut grada Niša

Jedinstvena Gradska uprava, 14 sekretarijata, veće nadležnosti opština, Savet za pitanja starosti i starenja i raspisivanje opštinskih izbora po odluci predsednika Skupštine grada, glavne su novina novog Statuta grada Niša koji su većinom glasova odbornici Skupštine grada Niša usvojili.

Puna primena i funkcionisanje jedinstvene Gradske uprave očekuje se od 1. januara, nakon što se usvoji budžet i novi Zakon o platama.

1

Novi Statut podrazumeva jedinstvenu Gradsku upravu, 14 sekretarijata, jer je dodat sekretarijat za zdravstvo, četiri službe i Komunalanu policiju kao posebnu organizaciju.

„Novim Statutom grada Niš dobija novu jedinstvenu Gradsku upravu kao jedan komandni centar sa sekretarijatima. To znači da će umesto 11 načelnika postojati samo jedan načelnik Gradske uprave i njegov zamenik, dok svi ostali nisu službenici na položaju već izvršioci. Na taj način Gradska uprava će biti mnogo efikasnija jer će imati jednostavnije i racionalnije poslovanje“, rekao je zamenik gradonačelnika, Miloš Banđur.

Usvajanjem novogo Satuta omogućeno je da se u narednom periodu nizom reformi i mera uspostavi racionalnije i jeftinije poslovanje, a uz to neće biti prijema novih radnika bez obzira na to što ima više sekretarijata nego dosadašnjih uprava, ističe Banđur.

Nema radikalnih promena

Šef odborničke grupe SPS-a u Nišu, Mile Ilić kaže da podržava novi Statut grada ali da možda nije bilo neophodno da se to čini u ovom trenutku, jer sledi novi Zakon o lokalnim samoupravama i dodao da je praksa da takva uprava bude formirana za mesta sa manje od 50.000 stanovnika, ali da može da funkcioniše u mestima sa mnogo većim brojem stanovnika.

„Sve što je predloženo mi smo podržali, jer nema radikalnih promena, ali najvažnija i najveća je formiranje jedinstvene Gradske uprave, nešto što je postojalo 90tih godina i to je dobro funkcionisalo i nadam se da će ovaj koncept fukcionisati još bolje nego 11 uprava. Smatrali smo da je bilo bolje formirati dve gradske uprave, jedna u oblasti javnih službi, a drugu u oblasti infrastrukture i privrede. Odavno smo zagovornici teze da građani dobiju sve na jednom mestu i da je jedinstvena Gradskauprava u funkciji građana. Podržavamo i veće nadležnosti gradskih opština i smatramo da treba činiti dalje napore u tom smislu i davati im veća sredstva i obezbediti dobar kontrolni mehanizam“, rekao je Mile Ilić.

Šef odborničke grupe Narodnog pokreta Srbije Branislav Jovanović smatra da su novine u Statut grada samo „kozmetičke“.

„Pre smo imali 11 gradskih uprava a sada ukupno 24 službe i da je je to glomaznija uprava kojom neće moći da se štedi, jer uštedama se može spasiti budžet  koji je katastrofalan. Novim Statutom se ništa krucijalno i radiklano  nije promenilo i ne može se postići bolja efikasnost. Suština naše intervencije bila je ukinuti gradske opštine ili smanjiti na dve“, kaže Jovanović.

Odbornici pokreta “Dosta je bilo” su na sednici takođe predložili ukidanje gradskih opština da bi se, kako ističu, omogućile uštede u gradskom budžetu.

„Opštine nemaju status jedinica lokalne samouprave već rade šta im Grad delegira i te usluge finansirane su od strane Grada. Grad će sada smanjiti pružanja prema opštinama, a povećava kozmetički blago ono što će opštine da rade kao što su pomoć školama, zadružnim domovima, a pitanje od kojih para. Opštine troše na čelnike pet opština je oko 130 do 150 miliona dinara“, objašnjava šef odborničke grupe „Dosta je bilo“, Radmila Popović.

Šef odborničke grupe DS-a podržava formiranje jedinstvene Gradske uprave, ali smatra da treba ukinuti gradske opštine i veliki broj komisija, jer je, kako objašnjava, sve na teret Nišlija.

„Treba ukinutu gradske opštine, jer 115 odbornika aposloutno nemaju sa ovakvim nadležnostima opštine nemaju šta da rade. Nismo zadovoljni ni koliko nadležnosti imaju gradske opštine i kako je to definisano. Slažemo se sa brojem sekretarijata ali ne i sa novim službama“, kaže Miodrag Stanković iz DS-a.

Pravni problemi oko primene novog Statuta grada Niša

Puna primena i funkcionisanje jedinstvene Gradske uprave očekuje se od 1. januara, ali odbornici opozicionih partija ocenili su i da nije trebalo da se na istoj sednici razmatra reorganizacija Gradske uprave i novi gradski ustav, jer Statut grada stupa na snagu osam dana nakon objavlljivanja u Službenom glasniku.

„To je jedna enklatantna protivpravnost, ali se vladaćoj koaliciji žuri, a ne znamo zašto. Brzopletost nije recept za donošenje najznačajnijih dokumenata grada. Nemoguće da se donosi odluka o novim službama i upravama koji treba da bude u skladu sa novim Statutom, a Statut još nije stupio na snagu“, kaže Goran Đorđević iz DSS-a.

Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur je dodao da Statut stupa na snagu već sutra, što je omogućeno amandmanom većnika, i da su oko ovog pitanja konsultovani pravnici.

„Statut stupa sutra na snagu, dan posle donošenja odluke. To je pravno pitanje, ali smatram da oni koji su predložili ovakakv dnevni red Skupštine grada su dovoljno kompetentni jer više od 15 godina rade u gradskim organima“, rekao je Banđur.

Podsetimo, javna rasprava predloga Statuta grada Niša bila je od 1. do 10. novembra ove godine, nakon čega je Komisija za statutarno pravna pitanja razmotrila sve sugestije i primedbe koje su pristigle.

O novom gradskom ustavu održana je i javna tribina na kojoj je 15 učesnika podnelo 24 predloga i sugestija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com