Ekonomija

Usvojen budžet Grada Niša – za narednu godinu 11,8 milijardi dinara

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su danas budžet grada za narednu godinu u iznosu od 11,8 milijarde dinara, što je iznos jednak ovogodišnjem budžetu. Protiv usvajanja budžeta bili su odbornici opozicije, zbog najavljenih velikih izdvajanja za gradnju akva-parka i malo para za druge investicije, ali protiv budžeta bio je i jedan odbornik vladajuće većine zbog najavljenog smanjenja para za sportske klubove.

Odbornik Srpske napredne stranke Dragan Svetozarević rekao je da neće podržati predlog budžeta Niša za 2022. godinu, jer je ovo već druga godina kako se malo para izdvaja za sport, a klubovi su već u velikim problemima.

„Čuvanjem sporta čuva se kultura i umetnost i sve ono što se zove gradskim životom, najbitnije čuva se duh grada Niša. Ipak zaslužujemo da se zovemo gradom“, izjavio je Svetozarević, po profesiji odbojkaški trener.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu u Nišu poručio da Niš mora da ulaže u kulturu i sport.

„Zašto bežimo od toga da pratimo politiku države? Ja za ovakav budžet zbog pozicije sporta neću glasati, a vi kolege odbornici glasajte po svojoj savesti. Ako imamo savesti glasaćemo za našu decu“, naglasio je Svetozarević.

Odbornik Ruske stranke i predsednik Vaterpolo kluba Nais Milan Krstić zahtevao je da sportski klubovi dobiju 400 miliona dinara, koliko su imali na raspolaganju i 2020. godine.

„Zašto je sport kažnjen u našem gradu, zašto se nipodoštava? Grad Leskovac ima budžet od pet milijardi i izdvaja 120 miliona za sportske klubove, a Niš ima budžet od 11,5 milijardi, a izdvojiće 148 miliona“, naglasio je Krstić.

On je zapitao zbog čega grad ne podrži stav predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da nema akva-parka bez javno-privatnog partnerstva.

„Nama svima je sada problem taj akva-park u koji će naredne godine biti uloženo milijardu dinara, a sledeće godine dve milijarde. Ceo grad trpi ubog zbog tog „Skadra na Bojani““, rekao je Krstić.

Odbornik opozicione odborničke grupe „Niš moj grad“ Dragoslav Ćirković izjavio je da su odbornici opozicije protiv gradnje akva-parka, jer kako je kazao, postoje važnije stvari za izgradnju, poput postrojenja za preradu otpadnih voda.
Odbornik odborničke grupe „Niš moj grad“ Miodrag Stanković bio je mišljenja da umesto za gradnju akva-parka grad Niš taj novac od čak 2,3 milijarde dinara treba da uloži u zažititu životne sredine, pre svega u smanjenje zagadjenje vazduha, pošto je Niš već tri godine grad sa ajzagadjenijim vazduhom u Srbiji.
Branislav Jovanović foto: Niške Vesti
Odbornik iste odborničke grupe Branislav Jovanović rekao je da su „cifre neumoljive“ i da pokazuju da je budžet grada za kapitalne investicije u narednoj godini smanjen sa 5,2 milijarde, koliki je bio ove godine, na 3,4 milijarde.

„Šta se trenutno gradi u Nišu? Kad urade jednu školu, jedno obdanište, jedan bulevar, onda možemo da razgovoramo. Ovako je „nebo i zemlja“ između onoga što smo mi radili i što oni rade“, izjavio je Jovanović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da kapitalne investicije u 2022. godini jesu smanjene, ali ne zato što se smanjuju ulaganja, već zato što su urađene i plaćene investicije poput trga i mosta. Ona je naglasila da budžet jeste razvojni, jer ima veliku investiciju kakva je izgradnja akva-parka.

„Imamo i izgradnju mnogih ulica, kanalizacija, vodovoda, parkova. Mnogi su pokušavali da dovedu privatnike da grade akva-park, a niko to nije želeo. Ja sam za to da mi krenemo da radimo, da izgradimo akva-park, a da li ćemo sutra da ga damo Sportskom centru na upravljanje, da li ćemo da napravimo neko novo preduzeće da njima rukovodi ili ćemo da ga damo u javno-privatno partnerstvo, to je u ovom trenutku u drugom planu, to ćemo videti kako okolnosti budu predviđale“, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, grad će osim 150 miliona dinara, koliko će dobiti sportski klubovi, uložiti još 50 miliona dinara u sportsku infrastrukturu, a zajedno sa ulaganjima države i sa troškovima korišćenja sportske infrastrukture, „davanja sportu su nešto iznad 300 miliona dinara“.

„Nema kluba kome nismo pomogli ove godine i oko prevoza na takmičenje, zakupa hale, sale, bazena. Vaterpolo klub bi trebalo da plati godišnje 24 miliona dinara korišćenje bazena a ne plaća ništa, ali to ne računa u pomoć grada“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, rezultati sportskih klubova u Nišu nisu bili ništa bolji ni kad je grad 2021. godine sportskim klubovima dao 400 miliona dinara. Ona je ocenila da odbornik Svetozarević ima pravo da glasa protiv odluke o budžetu, ali je izrazila žaljenje što je, kako je kazala, pročitao tekst koji nije njegov.

„Ja potpuno razumem gospodina Svetozarevića pošto je sportista. Žao mi je samo što neće da glasa za budžet jer je on ipak na listi SNS. Naravno, kod nas ne postoji jednoumlje i svako može da kaže i da izađe za govornicu, ali žao mi je samo što je čitao tekst verovatno ne njegov. Ne njegov, nego onih koji ovih dana pišu. Prepoznajem rukopise sportskih novinara“, izjavila je Sotirovski.

Svetozarević je negirao da je na zasedanju pročitao tekst koji je neko drugi pisao i rekao da ga je napisao „svojim prstima i na svom kompjuteru“.
Foto: Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com