Promo

Uštedi vozeći elektromobil: Može da se puni i na kućnu utičnicu (VIDEO)

Električni automobili sve su traženiji na srpskom tržištu, ipak još uvek mnogo manje nego u drugim razvijenijim zemljama sveta. U Kini je danas potpuno normalno da imate elektromobil, jer se oni na gorivo već odavno ne koriste a jedan od glavnih razloga je zagađenje. U Nišu tek po neki električni automobil prokrstari gradom a uslova ima na svakom koraku da ih bude što više.

Prvo što svakog vozača zanima je – gde će puniti električni automobil?

Na niškom parkingu „Goran Ostojić“ kod Doma zdravlja postoji javni punjač srednje snage sa dve konekcije za automobile na električni pogon i hibridna vozila (Plug in). Postavljanje ovog prvog javnog punjača u gradu rezultat je saradnje JКP Parking servis, organizatora sajma automobila City Group iz Niša i donatora elektro punjača PANE AG Group iz Beograda. Ranijih godina postavljen je elektro punjač ispred niške Elektrodistribucije ali on nikada nije ozbiljnije bio u upotrebi jer je postavljen na samom trotoaru, pa je zaustavljanje tu “diskutabilno”. Niko se nije usudio ni da pokuša da ga koristi.

Iako u Srbiji još uvek jeste skroman broj vozila koji imaju električan pogon potražnja za ovim modelima je sve veća, a projekcije na svetskom tržištu automobila su takve da za desetak godina čak čitava trećina svih atomobila budu na električni pogon. Poslednjih nedelja sve se češće govori o mogućoj nestašici energenata i poskupljenju goriva, upravo sada videla se potreba postojanja većeg broja elektromobila.

Foto: Niške Vesti

“Mi naš elektromobil punimo na parkiralištu “Goran Ostojić” kod Doma zdravlja. Za punu bateriju potrebno je da maleni Zhidou bude na punjaču tri sata. Ne plaćamo struju, već samo parking kartu što je 120 dinara. Sa tako napunjenom baterijom vozimo se i do tri dana u gradu”, kaže Maja Vodeničarski, direktor marketinga City Grupe.

Još jedna pogodnost je i registracija malenog modela Zhidou koja nije skuplja od 6.000 dinara.

Na niškom javnom punjaču koji je postavljen u garaži kod Doma zdravlja istovremeno mogu da se pune dva automobila. Dva parking mesta uz punjač su vidno obeležena zelenom bojom i nalaze se nadomak same kućice za naplatu parking karata. Punjač marke METRON koji je proizveden u Sloveniji je snage 22 kilovata i spada u srednje jake, gde maleni ZhiDou npr. može da se napuni za 3 sata do 100%.

Auto punjačima za elektromobile pokriveni su veći gradovi u Srbiji ali većina njih nije javna. U Nišu već postoji sedam punjača ali su oni postavljeni u dvorištima niških hotela i privatnih zdanja, a elektromobil koristi i jedna banka koja ima svoj punjač. Prošle godine nekoliko punjača postavio je tržni cntar Delta planet.

Punjači na parkingu tržnog centra Delta Planet; Foto: Niške Vesti

Upravo na aplikaciji PlugShere mogu da se provere postojeće lokacije punjača.

“Mali električni automobili pogodni su za dostavu kako hrane tako i drugih proizvoda, jer malo koštaju i veoma su isplativi. Bešumni i uvek zapaženi na ulici pogodni su i kao marketinški trik, jer brendirani privlače dosta pažnje”, kaže Vodeničarski, koja svoj elektromobil često puni na običnoj kućnoj utičnici.

City Food ima takođe jedan Zhidou: Foto: Niške Vesti

Zaposleni u City Grupi voze maleni dvosed ZhiDou koji je u Kini proizvela kompanija Geely Holding. Ovaj model automobila zbog male potrošnje i svojih performansi sve je traženiji na našem tržištu.

“U Srbiji postoji nekoliko stotina elektro punjača, a mreža će se verovatno razvijati uz povećanu potrebu za njima”, rekao je ranije Milan Caran iz AMSS Centar za motorna vozila.

Srbija daje subvencije za kupovinu automobla na elektični pogon čak 5000 evra, 2.500 za hibride i 3.500 za hibride koji su Plug in, to je put za ispunjavanje uslova za ulazak u Evropsku uniju.

“Pane Ag eko group je društveno odgovorna firma koja je unazad već 20 godina predstavila korišćenje ekološki prihvatljivih alternativnih goriva. Mi smo taj trend nastavili, koji je inače aktuelan u Evropi i počeli smo sa uvozom električnih vozila. Kako bi smo svim korisnicima električnih vozila omogućili da ih koriste što konfornije, a da grad Niš time dospe na listu gradova koji su upisani kao gradovi koji podržavaju ekologiju odlučili smo da doniramo elektro punjač“, istakla je pr Pane Ag group Zorana Đorić prilikom postavljanja punjača.

Mali i neodoljiv – Zhidou; Foto: Niške Vesti

Dok nečujno krči put krotko prolazeći kroz zagušene bulevare, svojom posebnošću privlači veliki pažnju…tako izgleda vožnja ZhiDou D2S modela koji već nekoliko godina krstari srpskim putevima.

Niko ne ostaje ravnodušan kada se on tako neobičan pojavi, u Nišu poslednjih nedelja izaziva veliku pažnju.

“Mi žene ga posmatramo kao slatki mali automobil zgodan za gradsku vožnju, dok muškarci i poslovni ljudi u njemu vide dobar način da se zaradi na povoljnijoj i bržoj dostavi”, kaže Vodeničarski.

Firma ZhiDou Cenntro Balkan je ekskluzivni distributer elektro vozila Zhidou i Električnih dostavnih vozila Cenntro. Ona posluje na tržištu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine jer je očekivano da će ubrzo električna vozila, električni auto, auto na struju, elcar, elektro auto, vozim na struju, ev car i ostali nazivi postati savim uobičajena stvar.

Puno prednosti ima vožnja na struju a to su jeftinija vožnja, minimalni servisni troškovi kao i jednostavno punjenje. Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta življenja poslednjih decenija, električna vozila uklapaju se baš u tu priču.

Ovim automobilom možete da pređete put od 300 km, a osnovna garancija baterije je do 4 godine, prosek punjenja je do 5 sati na kućnoj utičnici dok je na punjaču to mnogo brže, priključak 220V i Type 2.

PREDNOSTI ZhiDou

Ultra lake baterije
Sofisticirani motor
Lagana karoserija i moderan dizajn
Baterije do 27kWh

ZhiDou je brend matične kompanije Geely Holding, kao jedan od najaktivnijih proizvođača u oblasti elektro automobila. Kompanija je osnovana 1986. godine i zapošljava preko 80.000 ljudi. Komapnija Geely ne samo da je preuzela Volvo brend, već učestvuje u brendovima poput Daimler, Lotus i londonske taksi kompanije „Black Cabs”. Osim toga razvojni brend komapnije Geely Holding ima potpuno novo učešče u proizvodnji komercijalnih (lakih dostavnih) vozila Cenntro koju obeležava serija Metro i Metro II.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com