Društvo

Usporivači brzine za bezbedniju Knjaževačku. Biće postavljene i vibracione trake

U Knjaževačkoj ulici u Nišu postavljeni su usporivača brzine. Oni međutim, nisu usportili vozače, tako da su žargonski nazvani “leteći policajci”. Ovo bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude samo početak rešavanja problema zbog kojih je ova stara niška saobraćajnica u poslednje vreme nazivana i „ulicom smrti“.

Za razliku od gumenih usporivača, koji se uglavnom koriste u Nišu, u Knjaževačkoj ulici su postavljene platforme na kojoj je obeležen i pešački prelaz. Prvi korak ka bezbednijoj ulici je načinjen zahvaljujući brojnim inicijativama koje su pokrenuli meštani te ulice, naveo je predsednik Skupštine Gradske opštine Saša Novićević.

“Na društvenim mrežama smo mogli da vidimo vozače koji su brže vozili pa su naleteli na horizontalne usporivače brzine, ali je bilo signalizacije 30 metara sipred da su radovi u toku. Smatramo da će četiri usporivača brzine uticati na smanjenje saobraćajnih nezgoda i da je sada bezbednije za sve učesnike u saobraćaju”, kaže predsednik SO Pantelej.

On je podsetio da je bilo puno inicijativa od strane građana što se tiče Knjaževačke ulice da se nađe neko rešenje, koje će biti bezbednije za sve nas.

“Tačno je da je bilo više slučajeva i incidenata gde je došlo i do povređivanja pešaka. Inicijativa je urodila plodom, sada imamo ležeće policajce, koji su više platforme, koje će usporiti vozače. Gotovo sam siguran da će to smanjiti i broj saobraćajnih prekrašaja i incidenata na samoj Knjaževačkoj ulici“, istakao je Novićević.

Pored nesavesnih vozača veliki problem u ovoj ulici je i nepropisno prelaženje ulice. Jedna od inicijativa građana je i da se postavi razdelno ostrvo. Ranije je gradonačelnica najavila da će se postavljanje pešačkog ostrva razmatrati za 2024. godinu, dok će u ovoj godini u Knjaževačkoj biti postavljena samo horizontalna, vertikalna i svetlosna signalizacija.

„U poslednje vreme ovde je stradalo nekoliko pešaka i to uglavnom na pešačkim prelazima. Pešaci, žitelji ovog dela grada, saglasni su da je postavljanje usporivača dobra mera za povećanje bezbednosti u saobraćaju. Predlog za postavljanje pešačkog ostrva će prvo otići Gradu, tj. KLER-u i Urbanizmu da vide da li postoje mogućnosti na samoj saobraćajnici izvesti takve radove. Ukoliko je to moguće, kao Opština ćemo naravno podržati taj predlog“, dodao je Novićević.

Inače, sem usporivača brzine, Knjaževačka će dobiti i vibrio trake. Iz “Parking servisa” Niš saopštili su da je planirano postavljanje vertikalne i obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije na raskrsnici ulica Knjaževačke i Kneginje Milice, kao i postavljanje vibro traka u Knjaževačkoj ulici.

Vibracione trake takođe služe za usporavanje saobraćaja, pri prelasku vozila proizvode jače vibracije i zvučni efekti kojima se upozoravaju vozači da usklade vožnju sa propisanim ograničenjem brzine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Уведите превентивно вежбе за безбедно прелажење улице на обележеним пешачким
    прелазима !Прелаз улице на зелено светло на семафору !
    Надобудним возачима поставити ознаке да улице у граду нису ливаде !
    За почетак кампање је довољно задатака ! Ко не научи нека заборави Град !
    Овде је другачији начин живота !

  2. Nek se spoje bulevari Heroja Kosara i Somborski , i bice rastetecena Knjazevacka.Ovakva resenja sa usporivacima unistavaju vozila ,za koja placamo najskuplje gorivo i registraciju na svetu!

  3. Da im vibrira po kuci kao sa njihovim trakama u vidu letvica polomismo i nogo i kola od rupa samo nam vibracione trake fale. I sa 10 na sat kad se predje preko njih je rizicno za auto

  4. Malo li su udarne rupe i krateri redom, umesto nji da pune asfaltom, oni prave i brda i policajci, te gumeni te asvaltni… Boze sakloni nas od nepismenih i nadmenih … amin

  5. Umesto vibro traka trebalo je postaviti RADAR KAMERE .Brzinu ne postuju oni kojima su mame i tate na funkcijama pa im zavrsavaju kazne preko veze.Treba uzeti onima koji imaju i koji su bahati a to su gore navedeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com