DruštvoHronika

“Uspori, život te čeka”! Prošle godine 21 osoba poginula u saobraćajnim nesrećama

21 osoba poginula u saobraćajnim nesrećama u Nišu u 2022. godini, za 5 godina stradalo 27 pešaka

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja Grada Niša organizovala je kampanju “Uspori, život te čeka” protiv vožnje iznad dozvoljenih brzina u rektoratu Univerziteta, a Petoro Nišlija imalo je priliku da osvoji bicikl na nagradnim kvizovima.

Foto: J.M.

Kampanja će se realizovati u pet gradova Srbije, a pokrenuta je iz Niša jer je 21 osoba izgubila život u saobraćajnm nezgodama tokom protekle godine, a brzina je bila jedan od glavnih razloga zbog čega su ti životi, nažalost izgubljeni.

Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije istakao je da ova kampanja usmerena na sve vozače.

“Brzina je predstavlja jedan od najvećih problema bezbednosti saobraćaja, svaka treća nezgoda koja se dogodi u Srbiji,  izazvan je nepoštovanjem brzine kretanja vozila. Poručujemo svima da je poštovanje ograničenja brzine jako bitno i da je uvek sa razlogom”, kaže Stamatović.

Prema njegovim rečima, jedna od najvećih predrasuda u saobraćaju jeste da što vozači misle da će vozilo, prilikom kočenja, stati u mestu.

 

Foto: J.M.

“Vozilo ne može da stane u mestu, jer treba da prođe određeno vreme pre nego što ukoči. Imamo vreme koje prođe u reakciji vozača, vreme koje prođe u reakciji samog vozila i odrđenji zaustavni put. Zaostavni put pri brzini od 50 km na sat je negde oko 28 metara. Veliki problem je i brzina pri udaru pešaka. Na primer, pri brzini od 60 km na sat, ako vozilo udari pešaka, pešak ima samo 40% šansi da preživi.

On dodaje da, ukoliko vozilo udari pešaka brzinom od 50 km na sat, šansa da pešak preživi jeste 80%, a ukoliko udari pešaka brzinom od 30 na sat, šansa da pešak preživi jeste preko 90% i to jeste jedan od razloga zašto se u lokalnim samoupravama u gradovima uvode zone 30, kako bi pešaci, biciklisti, najizloženiji i najmanje zaštićeni u saobraćaju, bili zaštićeni i na taj način smanjili rizik od stradanja.

Kako navodi, za prethodnih pet godina, čak 27 pešaka je stradalo u saobraćaju, što čini preko trećine svih stradalih u saobraćaju u našem Gradu.

“Poštujte pravila i ograničenje brzine u saobraćaju,  posebno u zonama škola”, poručuej Stamatović.

Pored realizacije same kampanje,  ABS održala je i sastanak sa lokalnim savetom za bezbednost gde su razgovarali kako unapredidi bezbednost u saobraćaju u našem Gradu.

Iz Agencije za bezbednost u saobraćaju apeluju na vozače da ne koriste alkohol, psihoaktivne supstance i upotrebljavaju mobilni telefon tokom vožnje.

Foto: J.M.

“Vozač sam i mislim da je jako bitno da vozači i nevozači budu upućeni u pravila saobraćaja i da se poštuje ogranićenje brzine. Kad vidimo stariju baku ili nekog osnovca treba da mu pomogemo da pređe ulicu. Mladi moraju da podignu svest o tome i smanje ludost i dokazivanje koje vlada među mladima”, kazala je Ema Nikolić, sekretar parlamenta Građevinskog fakuleta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com