Sport

Uspon na vrhove Stare planine

U nedelju, 26.avgusta, Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša organizuje uspon na vrhove Stare planine, Dupljak na 2032 i Midžor na 2169 metara nadmorske visine.

“Dupljak i Midžor su dva najviša vrha na srpskom delu Stare planine, a uspon na ove vrhove obaviće se iz pravca Babinog zuba. Vrh Dupljak, nešto niži, po obliku je znatno oštriji od Midžora. Kao i Midžor, i Dupljak se nalazi na granici Srbije i Bugarske, i fantastičan je vidikovac, odakle se vidi polovina planina u Srbiji, sa Rtnjem kao dominantnon tačkom u vidokrugu, vide se i mnoge planine u Bugarskoj, a kada su dobri vremenski uslovi, može se uočiti i reka Dunav i masiv Karpata u Rumuniji”, kažu u Planinarskom društvu “Preslap”.

Na vrh Dupljak ne odlazi se često, ističu planinari, za razliku od Midžora, koji je dobro poznato odredište svakom planinaru i mnogim rekreativcima.

“Jedan od ciljeva ove akcije Planinarskog društva „Preslap“ je promocija vrha Dupljak kao planinarskog odredšta. Dobar deo staze do Dupljaka je identičan kao i prema Midžoru, s tim što se na nadmorskoj visini od 2000 metara za Dupljak skreće levo, i ide preko prevoja Vučja jama. Na ovoj deonici planinari će moći da se osveže borovnicama i kupinama, kojih u ovo doba ovde ima u izobilju. Sa vrha Dupljak, ka Midžoru će se ići graničnom patrolnom stazom”.

Ukupna dužina staze na ovoj akciji je 20 kilometara, a učesnici će moći da se opredele da idu i samo na jedan od ovih vrhova, takođe u pratnji vodiča Planinarskog društva „Preslap“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com