Sport

Uspon na vrhove Gradac i Pleš

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u subotu, 13.februara 2021. godine, lokalnu akciju na atraktivnom masivu Svrljiških planina, sa usponima na vrhove Gradac (1062 m) i Pleš (1267 m). Od više mogućnosti za uspon na ove fantastične vidikovca, u Planinarskom društvu “Prelap” opredelili su se da trasa uspona krene iz sela Oreovac, i da se prema vrhu Gradac najpre prođe kraj vrha Višegrad (990 m).

Vrh Gradac se nalazi na zapadnom kraju Svrljiških planina, iznad Sićevačke klisure i desne obale reke Nišave. Vrh Gradac sasvim jasno se vidi iz Niša. Na Gradac se izlazi smeru koji vodi preko stene, ali sasvim bezbedno. Sa vrha Gradac, sledi prilično strmi silazak i uključenje na široki šumski put koji dalje odlazi prema istoku i vrhu Pleš. Vrh Pleš nalazi se na sredini Svrljiških planina, i ogoljen je, te se sa njega izvanredno vide i Sićevačka klisura, i masiv Suve planine, i masiv Stare planine…Prema vrhu Gradac, staza je široka, dobro obeležena, a po izlasku iz šume, odlazi se na kameniti deo trase.

Foto: PD Preslap

U Planinarskom društvu “Preslap” predvideli su da se posle uspona na Pleš, povratak obavi istom trasom, sa izuzetkom ponovnom uspona na Gradac, koji će ovoga puta biti zaobiđen sa severne strane. Iz praktičnih razloga, zbog povljnog reda vožnje prigradskog prevoza, a i da bi se omogućilo učesnicima da na akciju idu vlastitim prevozom, uečsnici akcije spuštaju se u selo Oreovac, na mesto odakle su ujutru krenuli na uspon.

“Čak i slučaju da neko od učesnika ne bude želeo da ide do drugog vrha, udaljenijeg – vrha Pleš, lako se posle uspona na vrh Gradac može vratiti u selo Oreovac”,  napominju planinari.

Iz Planinarskog društva “Preslap” pozivaju planinare i rekreativce da se priključe ovoj akciji, na kojoj će se prevaliti 16 kilometara. Za one koji na akciju dolaze autobusom, treba ići linijom za Oreovac, a taj autobus polazi sa prigradske stanice 13.februara u 7:30 minuta. Za one koji krenu vlastitim vozilima, potrebno je da u centar sela Oreovac, kod okretnice za autobuse, stignu do 8 sati. Uspon će početi odmah po dolasku autobusa i okuplljanju palninara. Popodne, po završetku akcije, za povratak u Niš pogodan je autobus koji iz Oreovca polazi u 16:40 minuta.

Foto: PD Preslap

Za bezbedno i udobno učešće na ovoj akciji, potrebne su kvalitetne planinarske cipele, štapovi za hodanje biće od velike pomoći, a zbog najavljenog hladnog vremena, potrebno je dobro se obući, nositi i kapu i rukavice. Hranu učesnici nose od kuće, potrebno je poneti dovoljno sendviča i čokoladica za celodnevni boravak u prirodi, a potrebna količina vode je 2 litra. Važna napomena je da po izlasku iz Oreovca, na trasi dalje nema vode.
Vodiči Planinarskog društva “Preslap” na ovoj akciji su Branislav Todorović (telefon: 0637471655) i Milan “Lane” Stojilković (telefon: 0652845090).

Za učešće na akciji, nije potrebno prijavljivati se, već je dovoljno doći u selo Oreovac, do 8 sati izjutra, 13. februara – prigradskim autobusom ili automobilima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com