Sport

Uspon na vrh Mosor na Suvoj planini

Svoju narednu lokalnu akciju iz redovnog programa za 2021.godinu, Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 7.februara 2021.godine, a odredište je vrh Mosor, visok 984 metra, na Suvoj planini.

Mosor je stenoviti vrh, impozantnog oblika, atraktivan vidikovac. Planinarsko društvo “Preslap” na ovoj akcij promeniće trasu uspona, u odnosu na prvobitno planiranu i u odnosu na onu kojom je već nekoliko puta vodilo uspone na Mosor.

“Prilaz vrhu Mosor iz pravca izletišta Bojanine vode i iz pravca sela Gornja Studena takoreći nije moguć, zbog mnoštva stabala koja su se usred vremenskih nepogoda od pre dve nedelje polomila i srušila na trasu kojom inače idu planinari. Umesto toga, vođeni aspektom bezbednosti, iz Planinarskog društva “Preslap” odlučili su da se uspon na Mosor izvede iz sela Donja Studena, da se iznad sela najpre ide stazom koja vodi do izvorišta niškog vodovoda, i da se onda izađe na prelepu livadu i raskrnicu Rajac. Sa Rajca će se skrenuti ulevo, odnosno prema jugoistoku, u pravcu vrha Mosor, i time će se u većoj meri izbeći oborena stoletna stabla, budući da na najvišem grebenu Suve planine, ovakvih stabala nema. Takođe, ovim se izbegava i oštar uspon uz mosorsku stenu, već se znatno lakšom stazojm izlazi na vrh Mosor”, navode u PD Preslap.

Povratak u Donju Studenu biće izveden istom trasom, a ukupno će se preći 10 kilometara. Sasvim je to dovoljno, u uslovima kada su glavne staze na Suvoj planini slabo prohodne, i dok se čeka da Javno preduzeće “Srbijašume” izvrši uklanjanje brojnih opalih stabala.

“Zbog oborenih stabala, takođe se neće ići u produžetku grebena prema vrhu Crni kamen i prema Niškoj Banji, već je izabrana deonica koja je kraća, ali na kojoj je rizik od neprohodnosti znatno umanjen”, ističu.

Na ovu akciju, budući da počinje i završava u Donjoj Studeni, može se ići i prigaradskim autobusom, a može i automobilima. Za one koji bi da krenu javnim prevozom, autobus na liniji Niš – Gornja Studena sa prigradske stanice kreće u nedelju, 7.februara, u 7 sati izjutra, a autobus staje i preko puta suda, kod gradske bolnice, vojne bolnice, na Trošarini…Iz ovog autobusa silazi se na prvoj stanici u selu Donja Studena, kod mosta.

Uspon će početi u 7 sati i 30 minuta. Za povratk sa akcije, za učesnike koji koriste javni prevoz, mogući polasci su na liniji Gornja Studena – Niš u 12:20 sati ili 16:10 sati, zavisno od vremena zadržavanja na planinarskoj trasi.
Za ovu akciju potrebna je kvalitetna planinarska obuća, slojevita garderoba, jakna, kapa, rukacie, od pomoći će biti i štapovi za hodanje. Potrebno je poneti i nešto hrane i 2 litra vode. Prijavljivanje za akciji nije potrebno, dovoljno je doći u Donju Studenu do 7 sati i 30 minuta u nedelju, 7.februara 2021.godine.

Vodiči Planinarskog društva “Preslap” na ovoj akciji su Branislav Todorović (telefon: 0637471655), i Milan “Lane” Stojiljković (telefon: 0652845090). Vodiči su spremni da pruže i sve dodatne informacije zainteresovanima za ovu akciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com