RegionSport

Uspon na vrh Divna Gorica na Suvoj planini

Planinarsko društvo "Preslap" organizuje u subotu, 8.maja 2021.godine, uspon na vrh Divna Gorica, visok 1389 metara, na Suvoj planini.

Divna Gorica je vrh kojim se iznad Bele Palanke završava potkovičasti deo grebena Suve planine i izvanredan je vidikovac. Glavni greben Suve planine, u obliku potkovice, sastoji se iz dva dela, iz “niške potkovice” i “belopalančke potkovice”. Na niškom delu grebena nalaze se vrhovi Crni kamen, Mosor, Sokolov kamen, Trem, Đorđina čuka, Golemo Stražište.

Foto: PD Preslap

Prelomna tačka potkovice Suve planine je vrh Pasarelo, odakle, u pravcu severozapada, započinje “belopalanačka potkovica” sa vrhovima Smrdan, Rženac i Divna Gorica. Takođe, od Pasarela, prema istoku, prema Babušnici, reci Lužnici i planini Talambas odlazi i lužnički deo grebena Suve planine, čiji su najistaknutiji vrhovi Litica, Golemi vrh i Burča.

Divna Gorica, iako nije previše visoka, zbog svog položaja na samom kraju ogrmonog masiva Suve planine, iznad doline Nišave, predstavlja upečatljivo mesto koje se lako uočava sa svih ostalih vrhova Suve planine, a i sa drugih planina na jugoistoku Srbije. Podnožje Divne Gorice je pod gustom listopadnom šumom, a područje bliže vrhu je ogoljeno. U blizini Divne Gorice ima i stenovitih formacija, a prevoj Preslap razdvaja vrh Divnu Goricu od vrha Rženac. Između dva potkovičasta grebena – niškog i belopalanačko, nalazi se udolina. Vazdušnom linijom, na primer, vrhovi Divna Gorica i Trem, kao dve upečatljive tačke Suve planine, i nisu previše udaljene jedna od druge, zato što potkovica Suve planine pravi široki luk u svom prostiranju.

Foto: PD Preslap

“Predstojeći uspon izvršiće iz sela Vrgudinac. Do vrha Divna Gorica treba preći oko 7 kilometara trase u jednom pravcu, na stazi koja je odlično obeležena, a visinska razlika koja se savladava je zavidnih 1000 metara, te je za ovaj uspon potrebna fizička sprema bolja od prosečne. U prvom delu trase, staza vodi kroz šumu, a posle se izlazi na kamenitu golet Suve planine, i kamenitim terenom se izlazi na sam vrh Divna Gorica. Istom stazom učesnici akcije vratiće se u selo Vrgudinac”, saopštilo je PD Preslap.

Na akciju se polazi u subotu, 8.maja, u 7 sati izjutra sa parkinga tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 700 dinara, a zainteresovani građani, za učešće na ovoj akciji mogu se prijaviti vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su Milan “Lane” Stojilković, telefon: 0652845090, i Branislav Todorović, telefon: 0637471655.

Foto: PD Preslap

Za učešće na akciji, potrebne su kvalitetne planinarske cipele, preporučuje se i upotreba štapova za hodanje, radi lakšeg kretanja, i slojevita garderoba. Potrebno je poneti nešto hrane od kuće, za celeodnevni boravak u prirodi, i 2 litra vode.

Foto: PD Preslap

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com