Sport

Uspon na „srpski Olimp“

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje u nedelju, 1. novembra 2020.godine, uspon na vrh Treska, koji je visok 1439 metara i nalazi se na južnom delu Kopaonika, u okolini Lukovske Banje. Vrh Treska popularno se naziva i „srpski Olimp“ ili „srpski Mitikas“, zato što je u obliku stenovitog dvozupca, čime podseća na najviši vrh Olimpa, u Grčkoj.

Svojim oblikom Treska umnogome odudara od ostalih vrhova Kopaonika i okolnih planina na jugu Srbije.

„Ipak, uspon na Tresku znatno je lakši od uspona na Olimp, tako da se na Tresku može popeti svaki prosečno pripremljen planinar i rekreativac, ali će užitak u pogledu i boravku na stenama Treske biti fantastičan“, saopštilo je PD „Preslap“.

Foto: PD „Preslap“

Planinarsko društvo „Preslap“ uspon će izvesti trasom koja je u jednom pravcu duga 7 kilometara, a počinje u selu Štava, kraj Lukovske Banje, kod poznate crkve Svetog Mine, koja je prvobitno podignuta u 12.veku. Sve do podnožja Treske staza je široka, ide se ili kroz šumu, ili preko prostranih i atraktivnih vidikovaca. Nešto je strmiji uspon u zadnjh dvestotinak metara, kada se treba popeti u podnožje stenovite Treske, a ubrzo se izlazi na prevoj između severnog vrha Treske i južnog vrha. Predviđeno je da se planinari prvo popnu na južni vrh „dvozupca“ Treske, a potom i na severni vrh. Silazak sa Treske izvršiće se istom stazom.

„Treska je i najlepši vidikovac Kopaonika. Sa „srpskog Olimpa“ vidi se ceo masiv Kopaonika, i središnji deo sa Pančićevim vrhom, Nebeskim stolicama i Karaman grebenom, i deo na Kosovu, sa vhrovima Pilatovica, Šatorice i Musinac. Zatim se odlično vidi cela oblast Toplica, čak i grad Prokuplje, te planine Veliki Jastrebac, Radan, Pasjača i Vidojevica. Zanimljivo, čak i iz viših delova grada Niša, sa brda Gorica ili Bubanj, može se uočiti vrh Treska“, ističu u ovom planinarskom društvu.

Foto: PD „Preslap“

Na akciju se polazi u nedelju, 1.novembra, u 06:30 sati sa parkinga kod tržnog centra „Roda“ na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 1200 dinara, a svi zainteresovani za ovaj atraktivan uspon potrebno je da se prijave vođama akcije Planinarskog društva „Preslap“, a to su: Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692).

„Potrebno je nositi kvalitetnu planinarsku obuću, slojevito se obući, obavezno poneti kapu i rukavice. Hranu poneti za celodnevni boravak u prirodi, a potrebna količina vode je 2 litra.“

Foto: PD „Preslap“

Za sve dodatne informacije o trasi uspona, na raspolaganju su vođe akcije, Miroslav Dokman i Vladimir Mitrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com