Sport

Uspon na planinu Kalafat

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 24.oktobra 2021.godine, lokalnu akciju na planini Kalafat, koja se nalazi severno od Niša, u neposrednoj blizini grada.

Organizatori navode da trasa ove lokalne akcije počinje u Knez selu, kod poslednje prigradske autobuske stanice, i u prvoj etapi vodi do izletišta Gradac. Odavde, izlazi se na glavno bilo Kalafat planine i odlazi se do raskrsnice Sliva, koja se nalazi tik ispod vrha Kalafat, koji je sa 837 metara i najviši vrh istoimene planine. Sledi uspon na Kalafat, te povratak na Slivu.

U narednoj etapi, učesnici će se spustiti do manastira Svetog Jovana Bogoslova, iznad sela Gornji Matejevac. Od manastira, sledi uspon na Temeni vrh, visok 730 metara, koji se nalazi severozapadno od manastira, između atara Gornjeg Matejevca i Kamenice. Sa Temenog vrha, učesnici akcije izlaze na šumski put koji će ih vratiti nazad u atar Gornjeg Matejevca, i izvesti ih do crkve Svete Trojice, ili “Latinske crkve”.

Akcija će biti okončana u centru sela Gornji Matejevac, posle pređenih 16 kilometara.
Planina Kalafat, iako veoma blizu Niša, idealno je mesto za potpuni doživljaj netaknute prirode.

Kalafat je uglavnom pod gustom šumom, a staze kojima će se odvijati ova akcija su široke, prohodne i dobro obeležene. Takođe, prelazak planine Kalafat spada u lakše planinarsko-rekreativne akcije, te iz Planinarksog društva “Preslap” pozivaju građanstvo i rekreativce da se priključe ovoj akciji.

Predviđeno je da se na akciju krene prigradskim prevozom, linijom za Knez selo, autobusom koji u nedelju 24.oktobra sa prigradske stanice polazi u 7 sati izjutra, a usput staje i kod tehničkih fakulteta, u Jagodin mali, kod Benetona, u Durlanu…Za povratak sa akcije biće dostupan prigradski autobus koji u Gornji Matejevac, iz pravca Knez sela, dolazi u 14:30 sati.

Osim uživanja u prirodi, na Kalafatu će učesnici akcije obići i dva važna kulturno-istorijska spomenika – manastir Svetog Jovana Bogoslova i “Latinsku crkvu”. Obe ove svetinje podignute su u 11.veku.
Prijavljivanje za akciju nije potrebno, svi zainteresovani dovoljno je da dođu na prigradsku autobusku stanicu ili na usputne stanice kuda saobraća autobus za Knez selo.

Za prelazak Kalafata, potrebne su dobre planinarske cipele, slojevita garderoba, sa presvlakom. Hranu poneti za nekoliko sati boravka u prirodi, a voda se na trasi zahvatiti na izletištu Gradac i u manastiru Svetog Jovana.
Za dodatne informacije i savete, na raspolaganju je jedan od vodiča akcije – Miroslav Dokman, telefon: 062205977.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com