Obrazovanje

Uspešno završena online mala matura. Sledi završni ispit za osmake

Od oko 2.400 osmaka u Nišu i 3.500 u Nišavskom okrugu, samo stotinak nije imalo tehničke mogućnosti da uradi test samoprocene znaja, rekao je Niškim Vestima načelnik Školske uprave Dragan Gejo. On je objasnio da je i njima omogućeno da rade test, jer im je dostavljen u pdf formatu, odnosno u papiru.

 

Velika većina je uspela da uradi test, s tim što je bilo problema, jer nisu svi đaci ispoštovali predviđenu satnicu koju je preporučilo Ministarstvo prosvete.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš

„Đaci sa severa zemlje nisu ispoštovali satnicu. Oni su trebali da test samoprocene rade u periodu od 8 do 20 sati uveče. Ministarstvo je predvidelo da se učenici iz Vojvodine uloguju od 8 do 12, zatim od 12 do 16 časova Beograd sa širom okolinom, a od 16 sati ostali deo Srbije. Međutim, pošto se učenici nisu izlogovali, stvorili su se čepovi, najviše u podne i oko 15, 30. Kada u bazu uđe 20.000 đaka istovremeno, sistem ih prepoznaje kao taj broj, međutim nakon prvog zadatka on ih prepoznaje kao da ih je 40.000 i tu sistem puca“, objasnio je Gejo.

 

On je rekao da je ovo veliki poduhvat Ministarstva prosvete i podsetio da smo pre 20 godina bili totalno tehnički nepismeni. Niš je „profitirao“ zahvaljujući projektu Školske uprave Niš i Elektronskog fakulteta, a bili su uključeni i elektronski fakulteti Španije i Atine koji je sproveden 2005. Taj projekat je bio proglašen za najbolji tempus projekat te decenije. Kroz projekat je bilo obučeno 1.200 nastavnika iz Niša i okoline.

„Oni su se za svaki seminar logovali sa svojih računara i učili sa profesorima Elektronskog fakulteta. Zatim su išli na seminar, nakon kojeg su polagali test i dobili sertifikat. Taj projekat, slobodno mogu da kažem, da nam je dao zamah da izguramo ovu priču sada“, kazao je Gejo.

Ova proba male mature bila je dobar način da osmaci provere znanje stečeno kroz školovanje. Da li će završni ispit biti rađen u školskim učionicama, ili ponovo oniline biće poznato uskoro.

„U međuvremenu smo dobili još 400 uređaja. Deca iz Školske uprave Niš iz ruralnih sredina i siromašnih područja su dobila još 132 telefona, 228 internet kartica i 14 tablet računara, tako da će moći na pravi način da prevaziđu ovu situaciju“, zaključio je Gejo.

Dobijeni rezultati na testovima samoprocene znanja pokazuju da su na nacionalnom nivou učenici u proseku osvojili sledeće rezultate:

  • iz srpskog/maternjeg jezika 13,68 poena,
  • iz matematike 13,56 poena,
  • na kombinovanom testu 14,63 poena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close