Sport

Uspešan uspon na vrh Mosor

Planinarsko društvo “Preslap” održalo je lokalnu akciju na Suvoj planini, na trasi od sela Donja Studena do vrha Mosor (984 m). Učešće je uzelo 79-oro planinarki i planinara iz Niša, Leskovca i Jagodine. I samo održavanje ove akcije veliki je uspeh, zato što je priličlan deo Suve planine, posle nedavnih elementarnih nepogoda, neprohodan za planinarenje, zbog mnogo oborenih stabala i klizavog terena.

Trasa akcije, nekoliko dana pred održavanje, bitno je izmenjena, bitno skraćena. Nije bilo mogućnosti ka Mosoru uputiti se ni iz pravca sela Gornja Studena, ni iz pravca izletišta Bojanine vode, upitno je bilo i grebenom Suve planine otići do vrha Crni kamen i do Niške Banje.

Foto: PD “Preslap”

“Jedino što se moglo učiniti, jeste pokušaj da se na Mosor izađe iz sela Donja Studena, preko livade Rajac, i dalje “sokolovim putem. I pojedine deonice “sokolovog puta” bile su jedva prohodne, bilo je potrebno uložiti znatno više napora i primeniti veštine, kao bi se preskakala ili zaobilazila stabla na ovoj trasi”, kažu u Planinarskom društvu “Preslap”.

Vodički tim činili su Branislav Todorović i Milan “Lane” Stojilković, a savetima je pomogao Milorad Igjatović, izvanredan poznavalac planinskih staza u okolini NIša.

“Vremenski uslovi bili su prijatni i povoljni, bilo je znatno toplije od proseka, a samo je na vidikovcu Čelin kamen i na samom Mosoru vetar bio nešto jači, ali nije smetao planinarskom užitku. Trasa je otpočela kod metalnog mosta na ulazu u Donju Studenu, izvela je družinu iz sela i dovela ih do livade Rajac. Potom je družina izašla na “sokolov put”. Snega nije bilo, i na čistim deonicama “sokolovog puta”, bez ikakvih problema družina se kretala”, objašnjavaju.

Na deonicama sa oborenim stablima, družina bi zastala i sa povećanom pažnjom i naporom obilazila i preskakala brojna popadala stabla. Izlazak na Mosor izveden je sa severozapadne strane Mosora, koja je znatno blaža od najpoznatijeg smera za uspon mosorskom stenu.

Foto: PD “Preslap”

Teren podno Mosora jeste kamenit, ali ni izbliza nema onakvih strmina i opasnih deonica, kao kada se na vrh Mosor izvodi uspon iz pravca Bojaninih voda.

“Vidik sa Mosora bio je izvanredan, a isto tako i sa usputnog vidikovca Čelin kamen. Sa Mosora, video se čak i grad Niš, a kao na dlanu i oblast Zaplanje. Sa Mosora je družina videla da na vrhovima Sokolov kamen i Trem, još uvek ima prilično snega. Odmor i okrepljenje na Mosoru bilo je potrebno da se prikupi snaga za povratak istom trasom, i za “suočavanje” sa oborenim stablima na potezu između vrha Mosor i vidikovca Čelin kamen”, kažu planinari.

Foto: PD “Preslap”

U Donju Studenu, družina se spustila ponovo preko livade Rajac. Ukupno je družina na Suvoj planini provela oko osam časova, zaista lepih i uzbudljivih osam časova u netaknutoj prirodi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com