Društvo

Uspeli smo! “Lutajuća srca” najzad dobila najviše gradsko priznanje

Kultnoj niškoj muzičkoj grupi “Lutajuća srca” biće dodeljeno najviše priznanje Grada Niša Nagrada “11. januar”, odlučeno je na današnjoj sednici Komisije.

Trio je nastao avgusta meseca 1970. godine, a široj muzičkoj javnosti postaje poznat 1972. godine na muzičkom festivalu ,,Omladina 72’’ u Subotici. Spomenka Đokić Krstić, Miroljub-Mika Tambura Jovanović i Milan Minja Marković postaju prepoznatljivi široj javnosti na tom festivalu mladih nada jugoslovenske pop muzike. Ono što je uvek krasilo ovaj trio je originalni muzički stil sa odličnim tekstovima i prekrasnim orkestarskim aranžmanima od samog osnivanja grupe, pa do danas. Obeležje trija je originalna i vrlo specifična  interpretacija vokalne solistkinje Spomenke čiji glas i dalje osvaja slušaoce jednakim intenzitetom.

Foto: privatna arhiva

Autori su najlepših ljubavnih pesama, kompozicija koje će ostati za sva vremena. Ostavili su trajan muzički trag zapisan na 11 singlova i tri LP ploče, u filmu “Кošava”, tv seriji “Partizani, ali i brojnim dečijim i pozorišnim predstavama – „U agoniji“, „Zora na istoku“, „Pokojnik“, „Ribarenje na asfaltu“, „Šovinistička farsa”.

Foto: privatna arhiva

Pesmom „Još malo“ koja je postala evergrin pobedili su na festivalu u Subotici, posle čega su se nizali uspesi i nagrade na festivalima u Sarajevu i Zagrebu. Grupa je 1974. na Festivalu u Bremenu bila jedini predstavnik Jugoslavije. Na žalost u svom rodnom Nišu nagrade su izostale. Prvu su dobili tek 2018. godine na koncertu „Vreme festivala“ uručena im je nagrada za poseban doprinos razvoju kulture.

Poslednjih nekoliko godina grupu “Lutajuća srca” činili su Spomenka Đokić, Miroljub Jovanović i Vladimir Crnomarković.

Inicijativu da se “Lutajućim srcima” dodeli najviše gradsko priznanje Nagrada “11. januar”, pokrenuo je producent Oliver Paunović.

“Priča o “Lutajućim srcima” je počela sedamdesetih godina i traje i dalje. Njihova muzika je prošla test vremena i pokazala da i danas ima vrednost, značaj i težinu. Njihov značaj nije samo u muzici koju stvaraju, njihov značaj je mnogo veći”, kaže Paunović.

On dodaje da mu je žao što za pola veka postojanja grupe, niko u gradu nije prepoznao značaj “Lutajućih srca” i da je neverovatno što su nominacije za prestižne gradske nagrade izostale.

“Želeo sam da ispravim tu nepravdu. Smatram da Grad Niš treba najvišim priznanjem Nagradom “11. januar” da se na neki način oduži ovoj grupi i njihovom kulturno – umetničkom doprinosu. Uveren sam da je godina kada niška grupa “Lutajuća srca”, a popularna u celoj bivšoj Jugoslaviji, obeležava 50 godina postojanja i rada, pravi trenutak za ovu nagradu, ali smatram da je ona trebalo da dođe mnogo ranije”, zaključio je Paunović i dodao: “Miko, žao mi je što ovo nisi doživeo, jer si to zaslužio.”

Filmski susreti 2016. Foto: City radio

Lutajućim srcima, 2016. godine, snimljen je i dokumentarni film “Arhiv emocija”, u produkciji “City Production”, Olivera Paunovića. Film koji je naišao na dobar prijem kod publike, i u Srbiji, i u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u dalekoj Americi, Skandinavskim i drugim zemljama sveta, najbolji je primer da vrednosti žive i da priča o Lutajućim srcima nije završena.

“Malo ko može da se pohvali da je na estradnoj sceni bivše Jugoslavije punih 50 godina. Niška grupa “Lutajuća srca” je kao akustički trio delovala sedamdesetih godina XX veka. Grupu su 1970. godine osnovali Spomenka Đokić, Milan Marković i Miroljub Jovanović.

Svako od članova grupe da oje svoj doprinos razvoju kulturnog života Grada, postavili su standarde i pokazali da je muzika način da se plasiraju prave kulturno-umetničke vednosti. O ovoj grupi snimljen je 2016. godine dokumentarni film “Arhiv emocija”. ” – piše u obrazloženju Komisije.

POGLEDAJTE FILM O LUTAJUĆIM SRCIMA

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com