Društvo

Uskoro počinju prijave plivača za Bogojavljenski Časni krst

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski Časni krst u Nišu očekuje nas 19. januara, a iz Gradske opštine Medijana pozivaju sve zainteresovane da se prijave do četvrtka, 11.januara.

Prijavljivanje plivača obaviće se od 8. do 11. januara u prostorijama GO Medijana, ulica Pariske komune bb i to u periodu od 8:00 do 15:00 časova.

Od dokumenata biće potrebna jedino lična karta. Prijave će se vršiti u kancelariji broj 24.

Pravo učešća imaju svi punoletni građani, a učešće će uzeti prvih 19 prijavljenih koji ispunjavaju ovaj jedini kriterijum. Međutim, potrebno je dobiti i potvrdu lekara o psiho-fizičkoj spremnosti.

Plivanje za Časni krst se i ove godine organizuje na otvorenim bazenima Sportskog centra „Čair”. Tradicionalno, u bazenu će se  naći i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova policijske uprave u Nišu i Žandarmerije.

Foto: Youtube screenshot

Onome ko prvi stigne do Časnog krsta u bazenu sledi novčana nagrada, zlatni lančić sa krstom i lovorov venac, ali i ostalim takmičarima biće dodeljene nagrade.

Na prošlogodišnjem plivanju za Časni krst, od ukupno 19 plivača 19-godišnji student mašinstva iz Niša Petar Kostić prvi je doplivao do krsta.

 

Po starom verovanju, noć između 18. i 19. januara  je vreme kada se nebo otvara i „Bog se javlja“. Dešava se u gluvo doba noći, uoči Bogojavljenja, a tada se na trenutak otvara nebo i ukrštaju vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti.

Treba jasno zamisliti želju, pa u ponoć pogledati u nebo i poželeti da se ona ostvari.

Na ovaj način možete dočekati jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne crkve. Prethodi mu Krstovdan, prvi dan posta posle božićnih praznika, a odmah za njim, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj, koji je Isusa krstio u reci Jordanu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com