Društvo

Uskoro počinje: Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „ODGOVOR 2021“

Vežba „Odgovor 2021“ pokazuje spremnost Vojske Srbije i Policije da odlučno reaguju na eventulana ugrožavanja bezbednosti Republike Srbije.

Vežba se sinhronizovano izvodi na dve lokacije, na Vojnom kompleksu „Orešac”, gde vežbu izvode pre svega pripadnici specijalnih jedinica Vojske i Policije i na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade”.

Na lokaciji „Orešac” vežba je usmerena pre svega na rešavanje talačkih situacija i na izvođenje protivterorističkih akcija sinhronizacijom dejstava snaga Vojske Srbije i Policije.

Na lokaciji „Pasuljanske livade”, vežbu izvode jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO i Žandarmerije, gde će moći da se vide dejstva aviona, helikoptera, artiljerijsko-raketnih sistema PVO, kao i savremenih artiljerijskih sredstava i borbenih vozila. Vežba se izvodi po naređenju predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske, gospodina Aleksandra Vučića sa sledećim ciljevima:

– Prikazati odlučnost, uvežbanost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.
– Prikazati visok nivo sadejstva i saradnje združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija.
– Prikazati osposobljenost ojačane borbene grupe u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja odbrambene operacije, u sadejstvu sa snagama RV i PVO i u saradnji sa jedinicama MUP Republike Srbije.

Foto: Vojska Srbije

Odgovoran za pripremu i izvođenje vežbe je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, rukovodilac vežbe je brigadni general Željko Tramošljika, dok su rukovodioci vežbe na lokacijama brigadni general Slađan Stamenković, komandant 3. brigade Kopnene vojske za lokaciju VK „Pasuljanske livade”, odnosno brigadni general Miroslav Talijan, komandant 72. brigade za specijalne operacije za lokaciju VK „Orešac”.

Vežbajuće jedinice na poligonu „Pasuljanske livade” su iz sastava 3. brigade Kopnene vojske, MUP Republike Srbije i Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Danas će biti prikazan rezultat zajedničkog rada oko 1,000 pripadnika vojske i 200 pripadnika MUP-a, 83 sredstva iz naoružanja Kopnene vojske, 16 vazduhoplova i sredstava PVO i 41 borbeno vozilo i vazduhoplov Žandarmerije.

Foto: Vojska Srbije

Vežbajuće jedinice iz sastava Kopnene vojske su:
– Treća brigada Kopnene vojske (komanda brigade je bazirana u Nišu, a jedinice su raspoređene u Nišu, Prokuplju, Kuršumliji i Zaječaru.). U vežbi učestvuju pešadijske, mehanizovane, tenkovske, samohodno-haubičke i jedinice PVO iz sastava 3. brigade.
– Mešovita artiljerijska brigada Kopnene vojske (komanda i jedinice stacionirane su u Nišu). U vežbi učestvuje
artiljerijska baterija 128mm PLAMEN-S.
– Oklopno-izviđački bataljon Kopnene vojske (stacioniran uNišu)

Vežbajuće jedinice iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO su:
– 98. vazduhoplovna brigada (stacionirana na aerodromu „Lađevci” kod Kraljeva) iz čijeg sastava učestvuju helikopteri Vojske Srbije na vežbi.
– 204. vazduhoplovna brigada (stacionirana na aerodromu „Batajnica kod Beograda) iz čijeg sastava učestvuju borbeni avioni Vojske Srbije.
– 250. raketna brigada za PVO (komanda brigade bazira u Beogradu, a jedinice su raspoređene na 9 lokacija širom Srbije) iz čijeg sastava na vežbi učestvuje artiljerijsko-raketna baterija za PVD „Pancir S-1”

Vežbajuće jedinice iz sastava MUP Republike Srbije su:
– 2 čete Žandarmerije,
– Helikopterske jedinice MUP-a, sa helikopterima AH-145, BEL212 i Gazele

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button