Kultura

Uskoro počinje jedinstvena kulturna manifestacija – Vrmdža FEST 2023

Jedinstvena kulturna manifestacija VRMDŽA FEST 2023 održaće se 29. jula u selu Vrmdža, opština Sokobanja. Organizatori poručuju “dođite da uživamo zajedno u lepoti dokumentarnog filma i netaknutoj prirodi”. Organizator ove manifestacije je Lokalna akciona grupa „Rtanj“(LAG RTANj) , a partner festivala „Forum Artistikum“ iz Niša uz logističku podršku MZ Vrmdža i Opštine Sokobanja.

Selo Vrmdža u poslednjih par godina postalo je prava turistička atrakcija. Više hiljada posetilaca svake godine poseti selo, i to pre svega ljubitelji prirode. Veliki doprinos u očuvanju kulturnog indetiteta, oživljavanju i razvoju sela Vrmdža ima i jedinstvena kulturna manifestacija VRMDŽA FEST što može da bude kao primer modela za razvoj sela u Srbiji.

U Srbiji gotovo i da nema ovakvih manifestacija na kojim bi se prezentovali ekološki i turistički dokumentarni filmovi, jer filmovi ovog sadržaja imaju edukativnu, a isto tako i zabavnu funkciju.

Manifestacija podrazumeva organizaciju i realizaciju sedmog po redu Internacionalnog festivala turističkog i ekološkog dokumentarnog filma “VRMDŽA FEST 2023” 29. jula u selu Vrmdža podno Rtnja, na kome će u takmičarskom i revijalnom delu biti prikazani dokumentarni filmovi turističkog i ekološkog sadržaja, kao i oni koji se bave etno kulturom života na selu, počev od kratkometražnih do celovečernjih formata.

Razlog uvođenja ove kategorije leži u činjenici da je „ VRMDŽA FEST“ jedan od retkih filmskih festivala koji se održava u prirodnom okruženju, podno Latin Grada gde ima ostataka rimskog utvrđenja iz 3. veka, i da sama Vrmdža predstavlja jedno od retkih sela u koje se ljudi doseljavaju.

Svaka od ove tri kategorije ima po dve pod kategorije, jednu čine filmovi urađeni u filmskoj produkciji a drugu filmovi u snimljeni u TV produkciji.

Na festivalu se dodeljuje Grand Prix za najbolji film, koji nosi naziv „Latin grad“.

Počevši od 2018, na festivalu se dodeljuje i Priznanje za poseban doprinos podizanju ekološke svesti na filmu, koje nosi ime jednog od najvećih autora filmova o prirodi Petra Lalovića.

Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa.

Filmovi na festivalu snimljeni su tehnikom filmskog ili televizijskog zapisa.

NAGRADE: – za najbolji film festivala GRAN PRI “LATIN GRAD” VRMDŽA FEST 2023 – za najbolji televizijski film oblast TURIZAM – za najbolji film oblast TURIZAM – za najbolji televizijski film oblast EKOLOGIJA – za najbolji film oblast EKOLOGIJA -za najbolji televizijski film oblast ETNO KULTURA ŽIVOTA NA SELU -za najbolji film oblast ETNO KULTURA ŽIVOTA NA SELU.

PROGRAM ODRŽAVANJA FESTIVALA VRMDŽA FEST 2023

29. jula u selu Vrmdža, opština Sokobanja

Od 15:00 -17:30 časova doček, prihvat, smeštaj gostiju i učesnika u realizaciji festivala, svečani ručak za nagrađene autore, goste i učesnike u realizaciji festivala

Od 17:30-19:15  časova okupljanje meštana Vrmdže, gostiju i učesnika u realizaciji festivala i verne publike

Od 19:15-20:15 časova revijalni deo – Premijera dokumentarnog filma „Ambasadori kulture svoga vremena“ u produkciji LAG RTANJ

Otvaranje VRMDŽA FEST-a u 20:15 časova – Dodela priznanja “Petar Lalović” i proglašenje pobednika,dodela nagrada i plaketa

U 20:50 časova- Projekcija nagrađenih filmova

“U 23:15 časova zatvaranje filmskog festivala VRMDŽA FEST 2023 , sa željom da ponesete lepe utiske iz Vrmdže”. poručili su organizatori,  LAG RTANJ tim.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com