Kultura

USKORO NOVI ROMAN NIŠKOG PISCA MILOŠA PETKOVIĆA – “BAJKA O NOĆURKU I DANICI

Ljubitelji fantastičnih, bajkovitih priča i verni čitaoci knjiga niškog pisca Miloša Petkovića s nestrpljenjem iščekuju njegov novi, devetnaesti roman “Bajka o Noćurku i Danici”. Kako pisac navodi, uželeo se sajmova, promocija, druženja sa čitaocima i raduje se jer je došao na korak od jubileja – dvadesetog romana u četrnaestogodišnjoj karijeri.

“Radnja ove priče smeštena je u Čudesnu dolinu, gde jedan nadomak drugog rastu beli i crni cvet. Iz belog u zoru, kad raskrili svoje latice, izlazi vila praskozorja koja se zove Danica i vraća mu se u suton, dok noću, pod svetlom meseca, iz crnog cveta izlazi Noćurak, vilinski princ sumraka. Oni su zaljubljeni jedni u drugo, viđaju se putem snova ali ne i na javi. Zaplet sam izgradio oko toga, nema jačeg motiva od borbe za ljubav”, navodi Petković.

 Nakon nekoliko serijala fantastike, poput Perunovog hroničara i trilogije Sedam mačeva, te koautorskih ostvarenja (“Usnuli zmajevi” sa Acom Seltikom”, “Veštica iz Strašilova” sa Antonom Ivanovičem” itd), Petković je uplovio u dečiju književnost. “Patuljci i vile” i “Detektivi iz zoo vrta” uvršteni su u izbornu lektiru Čitalića za osnovce, usledile su i pozorišne predstave, prevodi na strane jezike.

“Trenutno se “Patuljci i vile” u Poljskoj prevode za njihovo tržište, što je za mene velika stvar. Nadam se da će tamošnja publika imati slične reakcije kao deca i mladi iz Srbije.”

 Mediji u Srbiji odavno su Petkovića okarakterisali kao Tolkina sa Nišave, srpskog Petra Pana i Princa mašte. Nakon saradnje sa drugim piscima i ilustratorima poput nagrađivanog Igora Krstića, usledila je saradnja sa legendarnim ilustratorom Dobrosavom Bobom Živkovićem koji se pobrinuo za naslovnicu “Bajke o Noćurku i Danici”.

 

“Na neki način, ostvario mi se san zbog saradnje sa Bobom Živkovićem. Generacije su odrasle uz njegove ilustracije, po meni – nema prepoznatljivijeg crtača na ovim prostorima. Takođe, drago mi je  što mu se priča dopala, to mi mnogo znači.”

 Dok se čeka izlazak “Bajke o Noćurku i Danici” iz štampe, Petković radi na knjizi o grupi Kerber, kojom će biti obeležena dva jubileja: dvadeseti roman niškog pisca i četrdeset godina osnivanja i rada benda. Takođe, u pripremi je strip “Tajna stare vodenice” na kom Petković radi sa majstorom stripa Srđanom Todorovićem iz Zaječara. Ovaj roman možete naći na sajtu Edicije Fantazija iz Niša.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com