Sport

Uskoro kreće Balkanska liga košarke u kolicima – Nais jedan od osnivača (VIDEO)

Novost na ovim prostorima je formiranje Balkanske lige u košarci u kolicima. Ligu čine četiri ekipe iz četiri država, a izvršni komesar lige biće Marko Aleksandrović, redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, ali i dugogodišnji predsednik KKK Nais iz Niša. U intervju za Sport juga objasno je razloge nastanka, način funkcionisanja i ciljeve novoformirane lige.

Kako je došlo do pokretanja BWBL?

 

 

 

“Do pokretanja lige je došlo usaglašavanjem interesa svih klubova koji sada čine BWBL. Predstavnici BKHU Levski – Sofija su prvi inicirali pokretanje BWBL. Prvenstvo Bugarske ima od sezone do sezone tri do četiri kluba, pa žele ligu takmičarskog karaktera tokom godine. Članstvo KKK Nais – Niš želi ligu sa jasnim kalendarom takmičenja i putovanjima u okruženju, jer je, bar za sada, nacionalna liga neizvesna. KK OSI Paramont – Podgorica je jedan od dva tima u Crnoj Gori i praktično reprezentacija Crne Gore (sa igračima KK Ibar – Rožaje), nema nacionalnu ligu, pa je BWBL za njih način da imaju takmičarske utakmice i uigravaju reprezentaciju. KKK Bijeljina – Bijeljina ima mnogo svojih igrača koji žive u Bijeljini, a registrovani su za druge klubove (pre svega KKKI Vrbas – Banja Luka i KKI Zmaj – Gradačac), a BWBL ne pravi prepreku u registraciji. Glavna je stvar da se svi klubovi dobro poznaju, imaju dugogodišnju saradnju, steklo se poverenje koje se ne dovodi u pitanje”.

Kakva je struktura rukovođenja u BWBL? Gde je sedište BWBL?

“BWBL ima sedište u Sofiji, pokrenuo ju je BKHU Levski – Sofija, koji je i ove sezone vlasnik BWBL. Međutim, u fazi je formiranje pravnog subjekta sa sedištem u Sofiji koje će rukovoditi BWBL. Predsednik BWBL je dr Vladimir Iskrov, selektor reprezentacije Bugarske, trener BKHU Levski – Sofija. Članovi Kolegijuma BWBL su ujedno i predstavnici timova zaduženi za korespodenciju u okviru BWBL, a to su dr Vladimir Iskrov (BKHU Levcki – Sofija), g. Igor Stevanović Orelj (KKK Nais – Niš), g. Boris Cvjetković (KKK Bijeljina – Bijeljina) i g. Vladan Nikolić (KK OSI Paramont – Podgorica). Prihvatio sam da budem Izvršni komesar BWBL. Komesar za suđenje pri BWBL je prof. Igor Đorđević, koordinator za suđenje pri Regionalnom košarkaškom savezu Istočna Srbija (poverenik je za taj region u ime Košarkaškog saveza Srbije). Svi radimo volonterski, a sve u cilju da osobe sa invaliditetom ostvare svoje pravo na sport i sve blagodeti i koristi koje isti donosi. BWBL sada nema vremena da napravi pravilnik i propozicije takmičenja, ali kako BWBL čine ozbiljni ljudi dobre volje, u prvo vreme se rukovodimo jasno definisanim smernicama i principima. U drugom delu sezone, u prvim mesecima 2022. godine BWBL će imati sva nedostajuća dokumenta. Mora da naglasim da BWBL klubovi intenzivno komuniciraju već četiri meseca, od trenutka kada je BWBL neformalno dogovorena, a to je tokom turnira „Sofija kup 2021“ koji je odigran krajem juna. Kada je reč o IT delu, partneri iz Sofije vode računa o kreiranju i ažuriranju internet sajta, FB i IN stranice, YT kanala…”

Na kom jeziku se komunicira u BWBL?

Zvaničan jezik u BWBL je engleski, na tom jeziku komuniciraju predstavnici BWBL timova sa Izvršnim komesarom i Kolegijumom lige, ali i sudije. Na engleskom su i društvene mreže. Svi u BWBL odlično govore engleski.

 

Duži niz godina ste prvi čovek KKK Nais, a sada ste izabrani za izvršnog komesara BWBL. Kako ćete uskladiti te dve funkcije?

 

 

 

Još uvek sam predsednik KKK Nais, ali je pokrenuta procedura za sednicu Izborne skupština KKK Nais koja će biti održana u novembru, pa će se izabrati nova uprava. Tokom početka BWBL biću u nekoj vrsti “sukoba interesa”, izvršni komesar BWBL i predsednik kluba učesnika BWBL. Naravno, niko to ne zamera, niti će to biti zloupotrebljeno sa moje strane u BWBL. Ipak, određen je predstavnik KKK Nais pri BWBL, a to je g. Igor Stevanović Orelj, diplomirani pravnik, poznati sportski radnik, a za kratko vreme i pouzdan igrač.

Kakva je struktura i raspored takmičenja?

BWBL se igra po trokružnom Borgovom modelu, gde svaki tim se sastaje sa drugim po tri puta. Igra se devet kola, a onaj ko ima najviše bodova je šampion BWBL. Odigraće se četiri turnira, dva tokom smiraja 2021. godine, a dva tokom proleća naredne godine. Prvi ovosezonski turnir koji se igra u okviru BWBL je u Bijeljini 22.10. – 24.10.2021. godine. Igraće se prva dva kola, odn. četiri utakmice. Taj inauguralni turnir BWBL biće i deo obeležavanja 20 godina od osnivanja KKK Bijeljina – Bijeljina, a pokrovitelj je Grad Bijeljina. Sledi drugi turnir u Podgorici 12.11. – 14.11.2021. godine, čiji će pokrovitelj biti Grad Podgorica, a podrška Paraolimpijski komitet Crne Gore. Domaćinstvo trećeg turnira ima KKK Nais – Niš u martu, a poslednji četvrti BKHU Levski – Sofija. Mora da naglasim da su ogranizatori prva dva turnira, partneri iz Bijeljine i Podgorice, učinili sve da turniri budu besprekorno organizovani. Raspored se usaglašava mesecima ranije sa drugim regionalnim i nacionalnim ligama, ali i slobodnim terminima u sportskim halama i hotelima.

Organizacija turnira u košarci u kolicima je kompleksna, jer je potrebno zadovoljiti mnoge kriterijume. Koje su obaveze za domaćinstvo u BWBL?

 

Svaki klub u BWBL ima obavezu jednog domaćinstva. To podrazumeva nekoliko obaveza. Klub domaćin mora da obezbedi dva noćenja za tri ekipe sa po 15 članova (igrača, trenera, personalnih asistenata, fizioterapeuta, vozača, sudija…). Taj vikend boravak u drugoj državi i druženje sa igračima iz drugih zemalja povećava socijalizaciju igrača – osoba sa invaliditetom. Isto tako, svaka gostujuća ekipa ima pravo da povede po jednog sudiju koji garantovano sudi dve utakmice na jednom turniru, a tako se ostvaruje razmena znanja i veština među sudijama u košarci u kolicima, a dobijaju se međunarodne reference. Isto tako, svaki domaćin turnira je obavezan da obezbedi FIBA statistiku i prenos uživo (live stream).

Sudije su jako bitan deo svakog sporta, pa i košarke u kolicima. Izgleda da će se u BWBL dosta raditi na razvoju sudija.

Košarka u kolicima je specifičan sport kada je suđenje u pitanju, potrebno je postojeće sudije koje dolaze iz košarke dodatno obučiti. Imamo sreću da će na prva dva turnira, u Bijeljini i Podgorici, edukaciju sudija vršiti sudije međunarodnog ranga g. Damir Kunosić i g. Saša Lakić. G. Damir Kunosić (Tuzla, Bosna i Hercegovina) je IWBF sudija, instruktor za sudije pri IWBF i kontrolor sudija na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. On će obučavati sudije na drugom turniru u Podgorici i u ime IWBF će pomoći partnerima iz Crne Gore da se učlane u Evropsku zonu IWBF, što je jedna velika tekovina nastupa u BWBL. Na prvom turniru u Bijeljini će g. Saša Lakić (Klagenfurt, Austrija),  IWBF sudija (inače rođeni Bijeljinac), opservirati sudije i pripremiti ih za nastavak lige. Radujem se činjenici da će na kraju ove sezone nekoliko sudija imati odsuđenih čak devet međunarodnih utakmica i odslušanu obuku. Zahvalan sam g. Damiur Kunosiću i g. Sašu Lakiću što su odvojili svoje vreme za nas. Inače, BWBL ima svog Komesara za suđenje, g. Igora Đorđevića, koji više od pola decenije koordinator za suđenje pri Košarkaškom savezu Srbije – Region Istok. Plan je da se posle svakog turnira napravi panel sudija i da se na osnovu snimaka sa live streama analizira suđenje.

Šta se očekuje od prve sezone BWBL?

Od početka smo postavljali realne ciljeve. Iza nas su dve „kovid“ sezone, pa smo predvideli organizacionu preventivu da se ne otkazuju turniri. Zato je predviđen veliki broj igrača za licenciranje, čak 20. To znači da uvek može da se nađe dovoljan broj zdravih igrača za odigravanje turnira. Ukratko, od prve sezone se očekuje da se sprovede kako je planirano.

Budućnost BWBL?

Prvo neka svi učesnici BWBL budu zdravi i da dočekaju kraj ove sezone. Želja je da se u sledeću sezonu „uđe“ bar sa pokrivenim direktnim materijalnim troškovima, a to će se rešiti da jedan od dva načina: nalaženjem sponzora lige ili međunarodnim projektom/grantom. Svesni smo da ovaj entuzijazam kod učesnika BWBL i samofinansiranje nije beskonačno, imamo obavezu da ovu divnu ideju negujemo u vremenu koje dolazi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com