Ekonomija

Uskoro! Konkurs za subvencije za postavljanje solarnih panela

Gradsko veće u Nišu usvojilo je Pravilnike na koje je Ministarstvo energetike dalo svoju saglasnost a u vezi sa konkursom za subvencije za energetsku efikasnost, gde spada i postavljanje solarnih panela za pravna lica i domaćinstva, potvrdio je za Niške Vesti Energetski menadžer Grada Niša, Bojan Gajić.

“Oko 15. maja očekujemo raspisivanje konkursa za privredne subjekte. Ovaj konkurs trajao bi tri nedelje i ugovori bi mogli biti potpisivani oko 15. juna. Nakon tog posla, krenulo bi se u realizaciju konkursa za domaćinstva koji bi bio raspisan oko 20. juna i trajao mesec dana. Nakon ovog perioda Komisija bi krenula sa obilascima domaćinstava. Nakon donošenja rešenja bi se potpisivali ugovori”, pojašnjava Gajić.

U ovom trenutku je ovo možda i najoptimističnija procena, posebno imajući u vidu da se očekuje da će na nju uticati dalja usaglašavanja detalja sa Ministarstvom na prvom mestu, precizira Gajić.

Građanima Niša će na konkursu biti na raspolaganju 40 miliona dinara, od čega 20 miliona iz gradskog budžeta, a učešće građana će biti minimalno još 40 miliona dinara. Konkurs će biti namenjen domaćinstvima i stambenim zajednicama, završava Gajić.

Program subvencionisanja energetske efikasnosti podrazumeva ukupno desetak mera, glavne su zamena kotlova, postavljanje spoljne izolacije, zamena stolarije kao i ugradnja toplotnih pumpi.

“Što se tiče solara, biće posebna mera za ugradnju solarnih panela za proizvodnju tople vode, a posebna za fotonaponske, odnosno za proizvodnju električne energije”, završava Gajić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Dzabe krecite. Sunce i mesec se ne jedu. Narod je gladan, a uz to je i poludeo. Ne moze i istok i zapad, spasavaj se ko moze!

  2. Da li će biti raspisan konkurs za subvencionisanje postavljanja solarnih panela i kada? Pitanje za Bojana Gajića. Kako konkurisati za te subvencije?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com