Sport

Uskoro klub košarkaša u kolicima u Nišu

Sporazum podrazumeva saradnju u edukaciji trenerskog kadra, obavljanje stručne prakse studenata u klubovima SKKS-a i obavljanje naučnih istraživanja i permanentno praćenje košarkaša u kolicima. Sporazum su u ime pomenutih subjekata potpisali prof. dr Milovan Bratić, dekan FSFV-a i Mladen Pajević, generalni sekretar SKKS-a.

Nastavak ustaljene dobre prakse

„Ovaj sporazum je nastavak jednog od glavnih naučnih i stručnih pravaca FSFV-a ustanovljenog pre pola decenije, a to je fizičko vežbanje osoba sa invaliditetom. FSFV ima potpisan sporazum sa nekoliko organizacija iz ove oblasti, a to su: Paraolimpijski komitet Srbije, Sportski savez invalida Srbije i Nacionalni sporski savez slepih i slabovidih. Svi ti sporazumi definišu načine saradnje. Iz iskustva mogu da kažem da su rezultati tih sporazuma prevazišli očekivanja svih strana potpisnica“, rekao je prof. dr Milovan Bratić, dekan FSFV-a.


Na  niškom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja (FSFV) ističu da košarka za osobe sa invaliditetom nije novina u istraživačkoj praksi ove institucije, ali je fokus bio na populaciji osoba drugih vrsta invaliditeta. Košarka u kolicima je sport osoba sa fizičkim invaliditetom (zastupljena u programu Paraolimpijskih igara od Rima 1960. godine), novi je izazov za stručnjake sa FSFV-a.

„Raduje me činjenica da je FSFV potpisao prvi sporazum sa jednim granskim sportskim savezom za osobe sa invaliditetom – SKKS-om. Košarka u kolicima na neki način derivat sporta koji predajem. Očekujem veliko interesovanje naših studenata za stručnu praksu u ovom zanimljivom i atraktivnom sportu“, rekao je prof. dr Miodrag Kocić, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju FSFV-a i profesor na predmetu Košarka.

FSFV u Nišu je lider u edukaciji kadra u sportu osoba sa invaliditetom. Poznato je da su mnogi diplomci ovog fakulteta dobili prestižne stipendije za dalje školovanje na vrhunskim univerzitetima. Isto tako, alumnisti FSFV-a imaju zaposlenja u mnogim inostranim institucijama i organizacijama iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom. S druge strane, mnogi treneri sportista sa invaliditetom, kao i njihovi treneri, završili su neki vid školovanja i usavršavanja na FSFV-u (atletika, plivanje, stoni tenis, golbal).

„Zahvaljujući upravo FSFV-u, u Nišu su se razvili neki sportovi za osobe sa invaliditetom kao što su: plivanje i stoni tenis, a u poslednje vreme i golbal. Ali, taj uticaj FSFV-a nije samo lokalni, niti regionalni – već međunarodni. Mi u SKKS-u želimo da se vodimo iskustvom tih sportova i da formiramo klub košarke u kolicima u Nišu upravo uz pomoć FSFV-a. Taj klub će biti mesto gde će studenti FSFV-a obavljati stručnu praksu, a osobe sa invaliditetom svoj trening“, rekao je Mladen Pajević, generalni sekretar SKKS-a.

Uskoro klub košarkaša u kolicima u Nišu

Inače, SKKS je više puta poslednjih godina imao promociju košarke u kolicima u Nišu, o čemu su Niške Vesti već pisale. Poslednji put je to bilo u pauzi dve polufinalne utakmice finalnog turnira Kupa Radivoja Koraća. Promocija je očigledno uspela, jer je osnivanje kluba na vidiku. Mladen Pajević naglašava sa je jedan od glavnih strateških ciljeva SKKS-a povećanje broja košarkaša u kolicima i formiranje klubova. On smatra da Niš kao centar juga i jugoistoka naše države bude i centar košarke u kolicima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com