Društvo

USKORO ČETVRTA KreNI KONFERENCIJA: Kulturno nasleđe Niša i digitalizacija

 

KreNI konferencija kreativnih industrija je petodnevna konferencija koja će biti po četvrti put biti održana u Nišu od 29. novembra do 3. decembra 2018. godine u Oficirskom domu. Mladi ljudi sa početnim iskustvom u nekoj od oblasti kreativnih industrija radiće sa najboljim međunarodnim i domaćim ekspertima na razvoju svojih ideja koje doprinose rešavanju društvenih problema u Nišu.

“Konferenciju će otvoriti KreNI talks, 29. novembra od 10 sati. Imaćemo priliku da čujemo priču o razvoju kreativnih industrija u Francuskoj, SAD-u, Austriji, Italiji o ulozi kreativnih industrija u digitalizaciji kulturnog nasleđa, o uspešnim pričama i projektima koji povezuju kreativne industrije i nasleđe i mnogim funkcijama koje kreativne industrije imaju u društvu. Pričaćemo o ovim temama iz ugla arhitekture, informacionih tehnologija, dizajna, adevrtajzinga, menadžmenta i multimedijalnih tehologija”, kaže Snežana Andrć, predsednica Udruženja Mladi ambasadori u čijoj organizaciji se konferencija realizuje.

KreNI talks predavači ove godine su Adam Frampton, arhitekta iz SAD-a, vlasnik Only If studija i profesor Kolumbija univerziteta, Magdalena Latajade, menadžerka u kreativnim industrijama iz Francuske, iz sektora za kulturu Grada Arla, Daniel Bernhardt, producent iz Austrije, vlasnik studija Grimmbabies Filmproduktion, Frančesko Rotondo, arhitekta iz Italije, profesor na Politehničkom univerzitetu u Bariju, Predrag Babović, ekspert za digitalni marketing Erste banke . Njima će se pridružiti i Milena Jokanović, master kulturnog menadžmenta i politike, saradnica Evropa Nostra Srbije, Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija i master kulturnog menadžmenta i politike i Borut Vild, dizajner, profesor na Fakultetu za medije i komunikciju u Beogradu i Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

“Tema ovogodišnje konferencije je “Digitalizacija kulturnog nasleđa” i polaznici konferencije razvijaće ideje koje se tiču očuvanja kulturnog nasleđa Niša uz korišćenje kreativnih industrija”, dodaje Smežana Andrić. “Zemlja domaćin KreNI4 je Austrija i tokom konferencije u okviru austrijskog kutka biće otvorena izložba koja predstavlja dobre primeri digitalizacije kulturnog nasleđa u Austriji. Austrijski kutak biće otvoren 29. novembra od 10 sati do kraja konferencije 3. decembra”.

Tokom trajanja konferencije, u Oficirskom domu, biće otvorena izložba „Muzej uspomena – 140 godina slobode“ koja predstavlja digitalnu postavku nastalu na osnovu prikupljanja materijala koji su naši sugrađani sačuvali u poslednjih 140 godina.

Deo konferencije biće i izložba „Pozdravi iz Srbije“ o mestima kultunog nasleđa u Srbiji koji je pripremila Delegacija EU u Srbiji i EU info kutak Niš.

KreNI konferenciju organizuju Mladi ambasadori uz podršku Austrijske ambasade i Austrijskog kulturnog foruma, Grada Niša, Ambasade SAD-a u Srbiji, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, EU info kutka, Erste banke, Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Nišu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ministartsva kulture i informisanja, EUNIC klastera kulturnih centara i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com