DruštvoKultura

USHOĐENJE U ŽIVOT: Tribina o liku i delu oca Aleksandra Šmemana

Pravoslavna Eparhija niška, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Vladike niškog G.G. Arsenija, organizuje tribinu pod nazivom „Ushođenje u život“ u subotu 22. decembra od 19 časova u sali Svetosavskog Doma u Nišu. Povod za ovu tribinu je 35 godina od smrti protojereja Aleksandar Šmeman.

O liku i delu oca Aleksandra Šmemana govoriće protojerej Svetislav Petrović, starešina Hrama Svetog Luke u Nišu, protojerej Boban Stojković, profesor Bogoslovije u Nišu i u ulozi moderatora profesor dr Ivica Živković, katiheta.

Protoprezviter dr Aleksandar Šmeman ( Talin , 13. septembar 1921 — NJujork, 13. decembar 1983) je bio sveštenik Pravoslavne crkve u Americi, ubraja se u red čuvene plejade pravoslavnih ruskih mislilaca u koje ubrajamo i Florovskog, Afanasjeva, Janarasa, Mandžaridisa.

Godine Drugog svetskog rata i period nemačke okupacije Francuske, bilo je vreme njegovog presudnog opredeljenja za bogoslovske studije na ruskom Bogoslovskom institutu Svetog Sergija u Parizu. Tokom petogodišnjih studija prevashodno se posvećuje izučavanju crkvene istorije, iz koje, po samom završetku, i postaje predavač. Temom iz oblasti liturgijskog bogoslovlja stiče zvanje doktora bogoslovskih nauka. 1951. odlazi u Ameriku i pridružuje se kolektivu akademije Svetog Vladimira u NJujorku, koju je tada gradio jedan od najuticajnijih pravoslavnih bogoslova 20. veka, otac Georgije Florovski. Od 1962. otac Aleksandar, dolazi na položaj dekana i tu ostaje sve do svoje smrti 13. decembra 1983.

 

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close