Obrazovanje

Usavršavanje profesora u evropskim zemljama

Gimanziji „9.maj“ je u okviru poziva za 2019. godinu odobreno finansiranje dva Erazmus plus projekta mobilnosti u svojstvu koordinatora, pa će se u toku ove školske godine aktivno raditi na njihovoj realizaciji i implementaciji projektnih aktivnosti, kaže Nenad Disić, direktor ove Gimnazije.

Prvi projekat je Erazmus plus pod nazivom „Osnaživanje nastavnika i učenika kroz internacionalizaciju škole” koji podrazumeva mobilnosti četiri nastavnika radi pohađanja stručnih obuka i kurseva. Projekat je počeo 20. avgusta i traje do 19. februara 2022. godine i prve pripremne aktivnosti predviđene ovim projektom su već realizovane.

‘’Projekat se realizuje u skladu sa usvojenim Evropskim razvojnim planom škole i odnosi se ključne oblasti, Unapređivanje razvoja škole povećanjem kvaliteta i metoda rada i Povećanje digitalnih kompetencija nastavnika. Četvoro nastavnika će se u okviru ovog projekta stručno usavršvati u inostranstvu. Nastavnica engleskog jezika će pohađati kurs o podučavanju engleskog jezika u inkluzivnoj učionici u Ujedinjenom Kraljevstvu, nastavica hemije i izbornih predmeta Primenjene nauke i Obrazovanje za održivi razvoj će pohađati kurs o virtuelnoj i proširenoj stvarnosti u obrazovanju u Portugalu, nastavnik računarstva i informatike će pohađati obuku o najboljim aplikacijama i alatima za e-učenje, učenje na daljinu i veb-dizajn u Italiji, a nastavnik stručnih računarskih predmeta u odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku će pohađati stručnu obuku o radu sa talentovanim učenicima u Portugalu’’, kaže Disić.

Sve naučeno na kursevima će odmah po povratku sa mobilnosti biti implementirano u školi pokretanjem određenih aktivnosti, internim obukama, prezentacijama, uglednim časovima i uvršteno u strateškim dokumentima razvoja škole za naredni period.

Školi je odobren za finansiranje još jedan Erazmus plus projekat, tipa koji podrazumeva mobilnosti u vidu razmene učenika i nastavnika. Naziv projekta je „HET – Hold Everyone Together“, a tema socijalna inkluzija za učenike sa smanjenim mogućnostima u različitim kategorijama.

‘’Projektni partneri su škole iz Grčke, Turske, Rumunije i Poljske. U okviru ovog projekta predviđeno je pet mobilnosti a za svaku mobilnost je predviđeno šestoro učenika i jedan nastavnik. Dužina trajanja projekta je dve godine, a projekat je počeo ovog meseca. Po planu projektnih aktivnosti, u toku ove školske godine predviđene su mobilnosti u Rumuniji u decembru 2020. godine, koja će biti realizovana u onlajn varijanti i u Poljskoj u aprilu 2021. godine. Naša škola će u oktobru 2021. biti domaćin za 24 učenika i 4 nastavnika’’, zakljuje Disić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com