Društvo

Uručenjem najviših priznanja – Gradska opština Medijana obeležila slavu Sveta Petku

Dukat Medijane majci koja ima petoro dece – Sanji Jovanović

Uručenjem najviših priznanja, Gradska opština Medijana obeležila je opštinsku slavu Sveta Petku.

Dukate Medijane, dobili su general – major Slađan Stamenković, zamenik komandanta KOV Srbije – za profesionalnost u radu i neiscrpnu brigu o zajednici, Sanja Jovanović, policijska službenica, majka petoro dece – za doprinos u delu unapređenja pronatalitetne politike, Jasmina Barać Perović, odbornica u SG Niša – za angažovanje u oblasti unapređenja prava osoba sa invaliditetom i Nifon Security Niš, za pomoć u realizaciji aktivnosti GO Medijana.

Blagodarnice su uručene dr Vladanu Ćosiću, pomoćniku direktora i rukovodiocu Centra za medicinsku i kliničku biohemiju KC Niš – za doprinos u radu zdravstva i očuvanja vrednosti lekarske profesije, potpukovniku Treće brigade Vojske Srbije, Dejanu Lukiću – za profesionalnost u radu i saradnju sa GO Medijana i Centru za porodični smeštaj i usvojenje Niš – za brigu o deci i očuvanje porodičnih vrednosti. Darovnice su dodeljene Odredu izviđača „Vožd Karađorđe“ – za razvoj kreativnosti kod najmlađih i saradnju sa GO Medijana, Udruženju golubara „Car Konstantin“ – za humanost u radu i pomoć u realizaciji aktivnosti GO Medijana i Ronilačkom klubu NAISSUB – za razvoj sportskog duha kod najmlađih i pomoć u realizaciji aktivnosti GO Medijana.

Pozdravljajući goste, predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić podsetio je da je Medijana peta opština u Srbiji po izdvajanju sredstava za pronatalitetnu politiku, uprkos tome što nije jedinica lokalne samouprave.

Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana; Foto: GO Medijana

“Za svako trećerođeno dete u porodici izdvajamo 1000 evra. Svaka prvorođena beba u nedelji ima 10.000 dinara od opštine. Prepoznatljivi smo po manifestacijama – Medijana za bebu više, Zimski dani u Medijani. O trošku našeg Fonda za hraniteljstvo 18-oro dece iz hraniteljskih porodica boravilo je u Ršumovom kampu. Slali smo ih na Zlatibor, u Divljanu. Skoro 1200 prvaka dobilo je uniforme sa našim logom”, rekao je Kocić naglasivši da je više od 30 miliona dinara ove godine uloženo smo u pronatalitetnu politiku, ali da se čuva i tradicija Lomljenja Česnice, Dočeka pravoslavne nove godine, plivanja za Bogojavljenski krst, Lazareve subote, Medijaninog kulturnog leta.

Kocić je podsetio  da je prošle godine, baš na ovaj dan, obećano da će opština Medijana od 1. januara ove godine, svako 4. dete u porodici darivati sa 150 hiljada dinara, a svako 5. dete sa 200 hiljada.

Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski; Foto: GO Medijana

„Naša sugrađanka Sanja Jovanović, policijska službenica iz Niša je nedavno dobila i 4. i 5. dete, blizance Taru i Ignjata. Ona je dobitnica jednog od Dukata, najvišeg priznanja naše opštine, čime želimo simbolično da se odužimo svim porodicama koje imaju više dece i ne plaše se da brinu o njima”, dodao je Kocić.

On je nagrađenima uputio čestitke sa željom za puno uspeha u daljem radu i istakao da je spisak za nagrade uvek duži od onog koji ovde čitamo, jer Srbija ima vredne i hrabre ljude i dodao da je njihova snaga, snaga naše države, koja na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ide krupnim koracima napred.

U ime nagrađenih obratila se Jasmina Barać Perović, naglasivši da, uz velike poteškoće koje joj je doneo život, živi za svoju opštinu, za svoj grad i državu, ali i porodicu, i da nema te prepreke koja je neosvojiva kada su ljudi složni. Kako je rekla, Medijanin Dukat poklanja svom sinu sa željom da bude dobar i pošten čovek i pamti današnji praznik, Sveta Petku, obeleženu u Nišu, 27. oktobra 2023. godine.

Po tradiciji, slavski kolač presekao je Njegovo Preosveštenstvo, episkop niški Arsenije, sa sveštenstvom niške Eparhije, naglasivši da mu je uvek čast da na praznik Sveta Petke bude sa građanima i zaposlenima u najvećoj niškoj opštini, uz želje za zdravlje i svako dobro u životu.

Slavi najveće niške opštine prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije, Grada Niša, Konzulata Republike Bugarske u Nišu, predstavnici javnih preduzeća, gradskih opština, Univerziteta i škola, kao i brojna udruženja i građani.

Foto: GO Medijana

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com