Društvo

Uručeni ključevi stanova izgrađenih u naselju Branko Bjegović izbegličkim porodicama

Sedamdesetpet izbegličkih porodica sa prostora BIH i Hrvartske dobile su danas stanove u dve lamele izgradjene u naselju “Branko Bjegović”.

Stanovi su izgradjeni u okviru Regionalnog stambenog projekta koji ima za cilj trajno rešavanje stambenog pitanja izbeglil lica na prostoru Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a.

Foto: B.LJ.

Na svečanoj dodeli ključeva ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković je rekao da je u okviru pomenutog programa do izadato 5.825 rešenja, s tim što su 2.004 porodice dobile pakete gradjevinskog materijala, 305 porodica dobilo je montažne kuće, 1.575 seoska domaćinstva, a 1.941 porodica dobila je stan.

“U Nišu se podelom ovih 75 stanova rešava stambeni problem izbeglih lica, ali ostaje i dalje problem interno raseljenih lica sa prostora Kosova i Metohije. U ovom delu zemlje puno je naših sunarodnika koji su na Kosovu i Metohiji ostali bez krova nad glavom. Pokušaćemo da u narednom periodu rešimo i njihov problem sa stambenim prostorom”, istakao je Selaković.

Podsetio je da su porodice koje su danas dobile ključeve stanova ostale bez svojih domova pre više od četvrtine veka.

Foto: B.LJ.

Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice i migracije je rekao da je u 126 lokalnih samouprava u Srbiji do sada zbrinuto 23.000 porodica, a samo u okviru Regionalnog stambenog projekta više od 5.800.

Cucić je kazao da će porodice koje su danas dobile stanove u naselju “Branko Bjegović” morati da plaćaju zakup šest meseci, a nakon a moći će da ih otkupe, plaćanjem odjednom celog iznosa ili na rate u narednih 20 godina.

Foto: B.LJ.

Na svečanoj dodeli ključeva rečeno je da najveći donator Regionalnog stambenog projekta Evropska unija, a novac za rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica obezbedjuju i Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Švajcarska, Italija, Norveška, Turska, Danska, Luksemburg, Kipar, Madjarska, Rumunija, Češka i Slovačka.

Program se završava 2022. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com