Društvo

Uručene zahvalnice požrtvovanim volonterima Crvenog krsta

Pod sloganom „Unstoppable – Nezaustavljivi” i uz poruku računajte na nas zato što i kada je najteže i dalje smo zajedno, Nedelja Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, obeležava se u 190 zemalja sveta.

Tim povodom, gradska organizacija Crvenog Krsta uručila je zahvalnice više od tri stotine volontera, kao i predstavnicima institucija i brojnih organizacija koji su bili angažovani prethodnih meseci u raznim akcijama.

Volonteri su u toku vanrednog stanja pomagali distribuciju toplih obroka korisnicima narodne kuhinje. Svi korisnici koji su stariji od 65 godina, i bolesni, dobijali su obroke na kućnu adresu. Takođe, učestvovali su i u spremanju, pakovanju i distribuciji paketa za socijalno ugrožene sugrađane. Njihova pomoć se u toku vanrednog stanja ogledala isključivo u distribuciji humanitarne pomoći socijalno ugroženim kategorijama. Pomagali su, ukazivali na potrebe i probleme, istovremeno izgrađujući osećaj solidarnosti“, kaže Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta.

Foto: S.P.

Tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa prošle godine, u Nišu je bilo angažovano više stotina ljudi, uglavnom mladih.

Početak je bio težak, jer nas je zateklo nespremne, ali smo se mi vrlo brzo organizovali. Naš posao bilo je pakovanje i distribucija hrane i dostava lekova najstarijim sugrađanima. Osmeh na njihovom licu i zahvalnost su najbolji dokaz da smo radili dobar posao“, kaže devetnaestogodišnji Vladan Đukić iza koga je već pet godina volontiranja.

Foto: S.P.

U utorak 11. maja, na Nacionalni dan dobrovoljih davalaca krvi, biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi na Akademiji tehničko-vaspitnih strukovnih studija od 9 do 14 sati.

Nedelja Crvenog krsta traje do 15. maja, a do tada će biti organizovan niz akcija, među kojima i pokazna vežba prve pomoći, promocija brojnih programa poput programa borbe protiv trgovine ljudima, zdravstvene preventive, promocije humanih vrednosti, službe traženja, predavanja o prevenciji nasilja nad starijim ženama. Poslednja dva dana u Nedelji Crvenog krsta rezervisana za donaciju garderobe osobama sa invaliditetom u stanju socijalne potrebe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com