Društvo

Uručene nagrade „Pol Polanski“ Oliveri Marković, Oliveru Paunoviću i Janu Špringelu

„Dane češke kulture“ organizuje Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ a pored tradicionalnog festivala piva, dodeljene su i nagrade „Pol Polanski“, koja nosi naziv po američkom novinaru, češkog porekla, koji je godinama živeo u Knez Selu.

Ove godine dodeljena je i Povelja za novinarstvo na jezicima nacionalnih manjina, koju je dobio Jan Špringel iz Kovačice, koji piše i na slovačkom jeziku.

Za dostignuća u novinarstvu priznanje je dobila novinarka televizije „Zona plus“ Olivera Marković,  a priznanje za životno delo dobio je producent Oliver Paunović.

„Imali smo „Apel fest“, festival piva po Jovanu Apelu, koji je osnovao nišku pivaru. Niš treba da ima takav festival“, navela je Aleksandra Barton, predsednica Asocijacije „Beseda“ Niš.

Jan Špringel, novinar; Olivera Marković, novinar i voditelj i Oliver Paunović, producent; Foto: Niške Vesti

„Pol Polanski je bio veliki novinar i pisac, i pre svega veliki čovek. Ogromna je čast dobiti nagradu koja nosi njegovo ime i jako obavezuje. Ovo je nagrada za novinarstvo, profesionalnost i hrabrost, a danas je teško biti hrabar i profesionalan novinar u Srbiji“, kazala je Olivera Marković, autor i novinar TV Zona Plus.

Nagradu za životno delo dobio je Oliver Paunović, producent čiji je 11 dokumentarni film nedavno zatvorio Filmske susrete.

„Volim ovaj grad i verujem da ću još puno toga učiniti za svoj rad, zato što . Mislim da sam dosta toga dao gradu, 26 godina kako trajem u medijima i produkciji. Ovog oktobra je petaesti sajam automobila, koji organizujemo a i on je poklon gradu. Ponosan sam na ovu nagradu, imam još puno ideja, koje želim da sprovedem u delo“, kazao je Paunović.

Dodeljena je po prvi put ove godine i nagrada „Pol Polanski“ za novinarstvo na nekom od jezika nacionalnih manjina.

„Izuzetna mi je čast što dobijam nagradu koja se zove po Polu Polanskom, velikom humanisti i odličnom novinaru, Amerikancu, koji je u stvari bio češkog porekla“, rekao je Jan Špringel, novinar iz Kovačice koji je autor rečnika ovog dijalekta.

„Beseda“ Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva izdala je publikaciju „Zlatno nasleđe Jozefa Apela – Niš nekad i sad“, a ona prikazuje period razvoja Niša kroz industriju, kulturu i druge grane, od dolaska Jozefa Apela i drugih poznatih niških instustrijalaca.

Foto: Niške Vesti

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com