Ekonomija

Uručene nagrade “Car Konstantin i carica Jelena”

Grad Niš i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte dodelila je danas na svečanosti upriličenoj i zgradi Univerziteta nagrade najuspešnijim privrednim društvima, institucijama, udruženjima ili pojedincima, čije je sedište u gradu, za postignute rezulate u poslovanju, kao i za doprinos sveukupnom lokalnom ekonomskom razvoju našega grada. Ovo je prva godina da Grad Niš dodeljuje nagradu “Car Konstantin i carica Jelena”.

Najbolji su ove godine izabrani u šest kategorija i to: za najboljeg početnika u poslovanju, za najvećeg izvoznika, za najvećeg poslodavca, potom za najuspešnija privredna društva u kategoriji malih, srednjih i velikih preduzeća, zatim za aktivnosti na polju društveno odgovornog poslovanja i za najveći doprinos lokalnom ekonomskom razvoju.

U konkurenciji „najbolji početnik u poslovanju“ za 2017.godinu, nagradu je ponela start ap kompanija Future Reality Sistem DOO Niš. Ova kompanija koja postoji dve godine uradila je mobilnu aplikaciju „52 vikenda u Srbiji“ za potrebe Turističke organizacije Srbije koja je predstavljena na beogradskom Sajmu turizma, kao i na najvećem sajmu turizma u svetu koji se održava u Nemačkoj, u Berlinu gde je pobrala pozitivne kritike.

Zahvaljujući se na dobijenoj nagradi Petar Pejić iz firme rekao je da оva nagrada pokazuje da smo mi na pravom putu razvoja cele ideje , koncepta firme i ovo je veтar u leđa da nastavе da radе то što su započeli.

“Nastavićemo da svojim radom doprinosimo da grad niš činimo boljim mestom za život i za nas i za naše sugrađane. Mi smo fimma koja se bavi razvojem tehnologije virtuelne i proširene stvarnosti. Prošle godine smo dobili podršku Fonda za inovacionu delatnost i trenutno razvijamo platformu za uređenje enterijera koji će pomoći arhitektama i entuzijastima da mnogo lakše kreiraju svoj projekat uređenja”, kazao je Petar Pejić.

Nagradu Sveti Car Konstantin i Carica Jelena u kategoriji najveći poslodavac u 2017. dobila je kompanija Leoni Wiring System. Kompanija Leoni u periodu od 1.januara do 31.decembra 2017.godine angažovala je ukupno 535 lica. Trenutno, Leoni u Srbiji zapošljava 7000 ljudi. U fabrici u Nišu trenutno radi više od 1600 ljudi, a do kraja 2019.godine fabrika će imati 2 200 zaposlenih. Izgradnja kompletnog objekta u Nišu, čija se proizvodna površina prostire na 20 000 kvadratnih metara, završena je aprila ove godine.

“Ono što je jako značajno za nas je da otvaranjem proizvodnog pogona u Kraljevu i postizanjem punog proizvodnog kapaciteta do kraja 2023. Dodine imaćemo preko 10.000 zaposlenih. To će nas u proizvodnoj industriji staviti na mesto najvećeg poslodavca u Srbiji”, rekla je komercijalni direktor Leonija u Nišu Danijela Ivković.

Dobitnik nagrade Sveti Car Konstantin i Carica Jelena u kategoriji najveći izvoznik u 2017. godini je Johnson Electric DOO Niš. Vrednost izvoza ove kompanije u periodu januar – decembar 2017. iznosi 82.579.042.38EUR. U fabrici u Nišu proizvode se elektromotori za sve industrije, pre svega za automobilsku. Od otvaranja septembra 2014 godine do danas, fabrika u Nišu se kontinuirano razvija i danas je čine 23.000 m2 proizvodne hale i više od 1500 zaposlenih.

Najuspešnije privredno društvo – malo je preduzeće je VIZUS DOO Donja Vrežina. Ovo preduzeće 25 godina uspešno se bavi proizvodnjom metalnih vrata, prozora i podno-kliznih sistema. Sa hiljadama proizvedenih i ugrađenih prozora, vrata i fasadnih jedinica, ova firma pokazala je da joj je kvalitet imperativ, a odgovornost jedini ispravan način poslovanja.

Najuspešnije privredno društvo u kategoriji velikih preduzeća u 2017.godini je kompanija Philip Morris Operation a.d. Niš. Od 2003. godine, od kada je ova kompanija prisutna u Nišu, uložila je više od 800 miliona dolara u svoju srpsku filijalu i na taj način postala jedan od najvećih investitora u Srbiji. Fabrika u Nišu.

Nagradu „Sveti Car Konstantin i Carica Jelena“ u kategoriji društveno odgovorno poslovanje u 2017.godini dobio je Klub privrednika Naisus, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano radi ostavrivanja ciljeva u oblasti unapređivanja postojećih i pronalaženja novih rešenja od interesa za razvoj privrede i predlagaganja novih rešenja državnim organima i organizacijama u cilju razvoja privrede i prosperiteta Srbije.

Nagradu „Sveti Car Konstantin i Carica Jelena“ za najveći doprinos lokalnom ekonomskom razvoju u 2017.godini, po odluci Komisije, dobio je Univerzitet u Nišu. Univerzitet u Nišu osnovan je 1965.godine i predstavlja jaku intelektualnu osnovu za razvoj lokalne zajednice i uspostavljanje partnerskog odnosa sa Gradom i značajnim privrednim subjektima u Nišu.

“Od svog osnivanja do danas, Univerzitet daje nemerljiv doprinos sveukupnom razvoju Grada Niša. Sprega nauke i obrazovanja s jedne, i privrede, s druge strane, neraskidiva je i saradnja Univerziteta u Nišu i lokalne samuprave, predstavlja ključ daljeg napretka i razvoja grada Niša na svim poljima”, rekao je danas prilikom uručivanja nagrade gradonačelnik Darko Bulatović.

Gradonačelnik je kazao da “ Niš predstavlja idealnu investicionu destinaciju i u Srbiji i u regionu. Prestižnu poziciju zaslužio je pre svega zahvaljujući uspešno realizovanim investicijama i izgradnjom novih fabričkih postrojenja. Način rada i saradnje sa investitorima , iskustva postojećih investitora i način promocije i valorizacije potencijala grada, kao što su – jak Univerzitet, inustrijska tradicija, postojanje infrastrukture u gradu , povezanost grada sa evropskim i balkanskim putnim pravcima, kao i stručni i kvalifikovani ljudski resursi jasna su poruja da je Niš grad budućnosti, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović. On je podsetio da je Niš jedan od pet gradova u Srbiji koji si uzabrani za prve “Šampione lokalnog razvoja” i da je Niš na sedmom mestu na rang listi finansijskih, ekonomskih i biznis potencijala malih evropskih zemalja –gradova koju je objavio Financial Times magazin i na trećem mestu malih evropskih regiona u kategoriji privlačenja direktnih investitora.

“I na ovaj način želimo da damo naš doprinos poštovanju svega onoga što oni rade za razvoj grada, kao i kroz mere lokalnog ekonomskog razvoja, mere podsticaja i sve druge mere i programe koje usvajamo i gde dajemo doprinos, sada skroman, ali rekao bih u odnosu na ranije godine, značajan”.

Obraćajući se prisutnima direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvod dr Milan Ranđelović, na čiju inicijativu je ustanovljenja ova nagrada da je u Nišu u velikim kompanijama poslednjih nekoliko godina otvoreno oko 6000 radnih mesta a pritom nije zamemaren ni sektor malih i srednjih preduzeća.

“Grad Niš je to prepoznao i zato su izdvajanja iz budžeta povećana sa deset na 110 miliona dinara podrške ovom sektoru. Broj malih i srednjih preduzeća aktivnih u 2015 bio je oko 2900 a u 2017. Bilo ih je 3600.Broj preduzetnika u 2015 . bio je oko 7900 a u 2017 je preko 9500. Uvođenjem ove nagrade u set javnih priznanja grada Niša želimo da ukažemo na najpozitivnije primere u oblasti privrede u lokalnom ekonomskom razvoju”, kazao je Ranđelović.

Ranđelović je kazao da se “kroz dodelu ove nagrade prvi put prepoznaju najbolji isključivo na osnovu egzatnih podataka i poslovnih rezultata u konkretnoj poslovnoj godini ”. Podaci su dobijeni od Agencije za privredne registre, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije i drugih relevantnih institucija i odnose se na poslovanje u 2017. godini

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com