Kultura

Uručene nagrade „Brankovo pero 2020.“

„Neki će svemir ponovo da nas stvori“, proročki je pisao Branko Miljković. I stvaraju ga „svemiri“ stihova kroz pera učenika širom Srbije koji pišu već 9 godina za literarni konkurs „Brankovo pero“. Pesnik Dragiša Eraković, predsednika žirija, uručio je nagrade najboljima na ovogodišnjem konkursu. Direktor škole Tijana Ranđelović uručila je zahvalnice za saradnju predsedniku Udruženja književnika „Branko Miljković“ Niš pesniku Boži Zečeviću i pesniku Dragiši Erakoviću za angožave i trud u žiriranju.

Julija Jovanović, III/2, OŠ „Stojan Novaković“ Blace, mentor  Dragojla Pavlović, osvojila je prvu nagradu u kategoriji učenika do 5 razreda. Druga nagrada pripala je Colić Stefanu učeniku IV/2, OŠ „Njegoš“ Niš, mentor Gordana Tonić, a treće mesto je osvojio  Andrej Spasić, III/1, OŠ „Despot Stefan Lazarević“ Babušnica, mentor  Jasmina Spasić

U kategoriji učenika  od 5. do 8. razreda prvo mesto je osvojio Mario Demirović, V/6, OŠ „9. oktobar“ Prokuplje, mentor Marina Stefanović, drugo je osvojila

Teodora Jovanović, VI, OŠ „Draža Marković Rođa“  Smoljinac, mentor Zorica Parić, a treća magrada je pripala  Maši Rodić, VI/2, OŠ „Vasa Čarapić“  Beli Potok, mentor Snežana Stojanović.

Od samog nastanka konkursa koordinator je bibliotekar škole Dragana Pešić Glavašević koja je zadužena za teme, objavljivanje konkursa, šifriranje, rad sa komisijom, dešifrovanje, objavljivanje rezultata, obaveštavanje dobitnika, organizovanje završne ceremonije dodele nagrada i samo uručenje nagrada. Idejni tvorac konkursa je profesor istorije Bojana Simović.

‘’Cilj  literanog konkursa „Brankovo pero“ je da čuva sećanje na delo Princa poezije i podstiče i afirmiše učenike koji pišu pesme još od najranijeg detinjstva, jer pesnik se rađa, ali i stvara’’, kaže Dragana Pešić Glavašević.

Konkurs je podeljen u dve kategorije. Od 1-4. razreda, ove godine sa temom: „Taj san je u noći produžetak dana i puta“ i od 5-8. razreda, ove godine sa temom: „O, sretna mladost koja proći neće“.

Udruženje pisaca „Branko Miljković“ Niš, od prošle godine u zborniku radova „Između dva sveta“ objavljuje pesme nagrađenih radova konkursa i zbornik poklanja nagrađenim učenicima.

Ove godine ispred Udruženja našu školu su posetili predsednik Udruženja, gospodin Božo Zečević, i pesnici Milijana Seta, Biljana Stanojević i Dragiša Eraković koji je ove godine imao ulogu predsednika žirija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com