DruštvoKultura

Uručena priznanja “11. januar”, Đovani Antonijeli novčani deo nagrade poklanja NURDOR – u

Na svečanoj sednici Skupštine grada Niša, održanoj u Narodnom pozorištu povodom godišnjice oslobođenja Niša od Turaka, pojedincima i kolektivima dodeljeno je najviše priznanje Grada Niša – Nagrada „11. januar“ za 2022. godinu. Dobitnici u konkurenciji kolektiva su Narodno pozorište i Akademski hor Studentskog kulturnog cenzta. U konkurenciji pojedinaca dobitnici su Miroslav Veličković, istraživaču i autoru knjige o Starom groblju,  dr Željko Mirković, reditelj i Đovani Antonijeli, suvlasnik firme „Olimpijas“.

Na javni poziv je trajao od 1. do 15. decembra ove godine, pristiglo je 30 predloga, u kategoriji za pojedince i kolektive.

Foto: J.M.

“Niš se nalazi na raskrsnici svih drumova na Balkanu i Niš je velika arhiva srpske istorije. Ovo je važan istorijski datum, koji naš grad svrstava u važne gradove u istoriji Srbije. Srećan ovaj dan svim Nišlijama, a dobitnicima prestižne gradske nagrade čestitam na priznanjima i čestitam na svemu ono što ste postigli u oblastima kojima se bavite. Dobiti ovakvu prestižnu gradsku nagradu znači da ste dostigli vrhunac karijerama“, poručiuje Sotirovski

Predsednik komisije i predsednik Skupštine Grada Niša, dr Boban Džunić istakao je da su nagrađeni najbolji među najboljima i da će nagrade biti podstrek dobitnicima za dalja dostignuća.

 

Foto: J.M.

„Povodom Dana oslobođenja Niša od Turaka, danas održavamo svečanu sednicu Skupštine Grada Niša, kao i ranijih godina počev od 1995. godine. Danas odajemo počast našim slavnim precima za požrtvovanost i hrabrost, jer njihova dela predstavljaju izvorište onih vrlina kojih treba stalno da se prisećamo. Nagrađeni su najbolji među najboljima, mladi ljudi koji čije ideje doprinose promociji i ugledu našeg grada. Siguran sam da će im ova nagrada značiti, ne samo kao priznanje za dosadašnji rad, već i kao podstrek za buduća izuzetna dostignuća“, ističe dr Džunić.

Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović kazao je da su institucija pozorišta i umetnost
pozorišta neraskidivo vezani za ovaj grad i za svako društvo.

„Dobrodošli u jednu od najdugovečnijih institucija u ovom gradu. Podsetiću vas da je Narodno pozorište osnovano samo devet godina posle pripajanja Niša matici i oslobođenja od Osmanskog carstva. To što su tadašnje Nišlije osnovale pozorište kao izraz puta ka nekoj drugoj kulturi je samo dokaz da je institucija pozorišta i umetnost pozorišta neraskidivo vezana za ovaj Grad i za svako društvo“, navodi Milovanović.

Foto: J.M.

Akademskog hor SKC – a kažu da su navikli da dobijaju samo muzičke nagrade, ali da su počastvovani i jako ponosni na ovo priznanje.

„Navikli smo da dobijamo muzičke nagrade, ali smo jako ponosni na ovo zato što je neko sagledao čitavo naše delo. Moram, pre svega, da se zahvalim osnivačima hora i dirigentima, Radojica Milosavljević Ica, Milorad Veljković Špaja, Suzanu Kostić i Slobodan Dejanović. Oni su uspeli da naprave nešto vanserijski pogotovo što se tiče našeg grada. Ovo je nagrada za mnoge generacije studenata koje su prošle kroz ovaj hor“,  navode iz Hora.

Foto: J.M.

Dr Željko Mirković, profesor filma i filmski i TV reditelj i producent je istakao da je ova nagrada za njega posebno emotivan momenat, jer je Grad u kome je odrastao, odlučio da mu dodeli najznačajnije priznanje.

Foto: J.M.

Đovani Antonijeli, izvršni direktor fabrike „Olimpias“, koja zapošljava preko 1.300 radnika, novčani do nagrade odlučio je da pokloni NURDOR – u.

Foto: J.M.

„Veoma sam počastvovan što dobijam veoma važnu nagradu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam uspeo da nađem prostor u Nišu gde sam uspeo da podignem svoju fabriku i da sam postigao dobre rezultate. Nadamo se će budućnost biti pozitivna. Ako tržište bude dozvolilo imamo projekat koji ide ka većem razvoju kompanije“, poručio je on i dodao je toliko zavoleo Niš i Srbiju i da se oseća kao pravi Srbin.

Miroslav Veličković, knjigom „Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju“, odužio se ratnicima iz Balkanskog i Velikog rata, i da ih na taj način otrgne od zaborava.  Očistio veliki broj grobova vojnika do kojih se pre njegovog angažovanja nije ni moglo prići.  Polaganjem venca na grobu Todora Stankovića, kaže da je načinjen prvi korak da Staro groblje postane memorijalni kompleks.

Foto: J.M.

O dobitnicima je odlučila komisija za nagrade Grada Niša, koju pored predsednika Skupštine Grada Niša i Gradonačalnice Niša, čine i predstavnici Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve, Univerziteta u Nišu i Komande Kopnene Vojske Vojske Srbije.

U nagradu, koja je ustanovljena 1995. godine, spadaju diploma, statueta „Oslobodiocima Niša“ i novčani iznos od 500.000 dinara.

Na današnji dan, Niš je oslobođen od Turaka i pripojen matici, Kneževini Srbiji. Ulaskom srpske vojske u oslobođeni Niš, na čelu sa vrhovnim komandantom Milanom Obrenovićem, načinjen je jedan od najvažnijih državotvornih koraka za srpski narod. Oslobođenje Niša je i simbolično označilo kraj turskog prisustva u hrišćanskim zemaljama na Balkanu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com