Kultura

Uručena Nagrada „Branko Miljković“ književniku Vladimiru Kopiclu

Dodelom i uručenjem Nagrade „Branko Miljković“ književniku Vladimiru Кopiclu u Gradskoj kući za zbirku pesama „Udaljeni bubnjevi“ obeleženo je pola veka ove nagrade.

Nagradu laureatu uručila je gradska većnica Adriana Anastasov koja je podsetila na vreme ustanovljavanja ove nagrade 1971. godine od kada se neprekidno dodeljuje za najbolju zbirku poezije na srpskom jeziku u prethodnoj godini.

“Ova nagrada ide u red starijih na našem književnom prostoru. Zahvaljujući izoštrenosti kriterijuma njenih dodeljivača nagrada Branko Miljković i danas ima status jednog od najvećih i najuvaženijih priznanja koja se mogu dodeliti srpskom pesniku. Po svemu, Nagrada “Branko Miljković”, bila je istovremeno i tačno merilo vrednosti i dobar pokazatelj poetičkih kretanja u savremenom srpskom pesništvu”, istakla je Anastasov.

“Hvala vam svima, Branku Miljkoviću za ovu pozajmicu, žiriju za poverenje, darodavcima za darove, a svima danas ovde prisutnima za pamćenje i za nezaborav velikog pesnika koji je bezuspešno prizivao jedino zaborav”, istakao je Vladimir Kopiclu, dobitnik nagrade.

Dobitnici nagrade su imena najznačajnijih srpskih pesnika, a Nagrada „Branko Miljković“ predstavlja, prema opštem mišljenju, najznačajniju nagradu za poeziju u srpskom književnom prostoru, rečeno je na svečanosti uručenja nagrade.

“Sve dok je stvaralac uveren da je pesma ples na ostacima jezika, kako to naglašava Vladimir Kopiclo, dok nas taj jezik i duh jezičke igre obavezuje i drži na okupu ni usamljeni čovek nikada neće biti prepušten samome sebi u toj pesnikovoj gustoj šumi vremena. Takav poetički pristup na kreativan način došao je do izražaja i u zbirci pesama “Udaljeni bubnjevi”, kazao je predsednik žirija Prof. dr Goran Maksimović.

O nagradi

Nagrada „Branko Miljković“ je prvi put dodeljena 1971. godine, pesniku Milutinu Petroviću i od tada se neprekidno dodeljuje za najbolju zbirku poezije na srpskom jeziku u prethodnoj godini.

Među dobitnicima tokom 50 godina postojanja nagrade su imena najznačajnijih srpskih pesnika a danas nagrada predstavlja, prema opštem mišljenju, najznačajniju nagradu za poeziju u srpskom književnom prostoru.

Кnjiževni kritičar Prof. dr Aleksandar Кostadinović, u tekstu o ovoj nagradi objavljenom pre par godina, kaže:

„Po svemu, nagrada „Branko Miljković“ bila je istovremeno i tačno merilo vrednosti i dobar pokazatelj poetičkih (stilskih i ideoloških) kretanja u savremenom srpskom pesništvu. Utoliko je od većeg značaja činjenica da se niško priznanje poeziji i samo približava sopstvenom jubileju poluvekovnog trajanja.“

Jedan od dobitnika, ugledni pesnik Aleksandar Ristović je primetio da ovo priznanje jeste i „podsećanje na pesnika čije ime nosi, na njegovu apsolutnu poetsku ličnost, na njegovu strasnu odanost poeziji“.

Nagrada „Branko Miljković“ je ujedno i puno predstavljanje dobitnika niškoj i srpskoj javnosti, jer osim same nagrade, statuete „Jupitera na prestolu“, kao simbola vrhunskog statusa poezije u književnoj kulturi, kao i unikatne povelje, nagrada podrazumeva i objavljivanje tematskog bloka tekstova posvećenog dobitniku u niškom časopisu „Gradina“, izrada video-portreta za društvene mreže, promociju nagrade u Srbiji i dalje učešće dobitika u kulturnom životu Niša, učešćem u žirijima za sledeće nagrade, u radu Кnjiževne kolonije Sićevo, Niškog sajma knjiga itd.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com