Zdravlje

Urologija dobila savremeni laser za razbijanje kamena

Na Klinici za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu danas su savremenim laserom koji je ta zdravstvena ustanova dobila urađene prve operacije razbijanja kamena u bubregu i ureteru.

Operacije je izveo tim lekara koji su činili lekari Кlinike za urologiju UКC Niš dr Dragoslav Bašić i dr Aleksandar Skakić i Кlinike za urologiju VMA u Beogradu dr Mirko Jovanović i dr Dejan Simić.

Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

Samo sat vremena nakon izlaska iz sale prvi operisani pacijenti mogli su da kažu kako se osećaju posle intervencije.

Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

„Nisam očekivao da će proteći sve ovako glatko, mada kada sam čuo ko je sve u lekarskom timu koji je danas operisao bio sam siguran da će sve proteći bez problema. Probleme sa kamenom u bubregu imao sam više od godinu dana. Bili su to nenormalni bolovi kada se kamen pokrene. Sada sam dobro, ništa me ne boli, samo sam još malo ošamućen od anestezije”, rekao je Nišlija Ivan Stojanović.

Rukovodilac Klinika za urologiju Dragoslav Bašić je kazao da je niška urologija 80-tih godina, prva u nekadašnjoj Jugoslaviji imala aparat za razbijanje kamena, a sada su ponovo došli do savremenog aparata koji je standardan u svim vodećim klinikima u svetu koje se bave urologijom. Bašić je istakao da je dobit za pacijente od nabavljanja savremenog aprata višestruka.

„Efikasnost u destrukciji kamena je visoka iznosi 100 ili 99 odsto. Rezidualna kalkuloza je veoma retka, a veoma su retke i komplikacije poput krvarenja, povišene telesne temperature i zastoja u bubregu“, istakao je Bašić.

On je kazao sa davremeni aparat omogućava da se jednim operativnim zahvatom reši poblem kalkuloze od bubrega do mokraćne bešike.

Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

„Mi primenjujemo i druge načine za lečenje kalkuloze koji su kompatibilni sa ovom laserskom tehnologijom, ovim novim postupkom smo zaokružili terapijski krug. Nemamo liste čekanja za intervencije, već samo internu evidenciju obolelih od kalkuloze“, izjavio je Bašić.

Na Klinici za urologiju, dodao je on, godišnje se leči od 150 do 200 pacijenata sa kalkulozom, a u narednom periodu će taj broj sigurno biti i veći jer pacijenti neće odlaziti na lasersko razbijanje kamena u Beograd, već će dolaziti u Niš. Specijalista urologije Vojnomedicinske akademije u Beogradu Mirko Jovanović je kazao da je fleksibilna laserska ureterorenoskopija minimalno invazivna operacija koja traje svega 15 do 60 minuta, u zavisnosti od tvrdoće i veličine kamena.

Jovanović je rekao da savremena oprema omogućava da se do kamena stigne preko bešike, mokraćnim kanalima do svih delova bubrega.

„U Srbiji je izuzetno zastupljena urinarna kalkuloza. Praktično 10 deset odsto populacije ima ovaj zdravstveni problem. Pojava kamena u bubregu i ureteru pre svega zavisi od podneblja, nekih genetskih stečenih faktora, ali kalkuloza se najčešće dobija zbog navika u ishrani i zbog slabog unosa tečnosti“, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, potrebno je obratiti veću pažnji na ovaj problem možda čak razmišljati i o nekom centru za lečenje urinarne kalkuloze na državnom nivou, s obzirom da su pacijenti na listama čekanja po nekoliko meseci, pa i ne dočekaju operaciju ili dožive različite komplikacije zbog kojih dolazi do odstranjivanja bubrega, a neki pacijenti čak završe i na dijalizi.

Jovanović je rekao da savremeni lasere za razbijanje kamena u bubregu i ureteru trenutno rade u pet zdravstvenih ustanova u Srbiji, a trebalo bi da ih imaju svi klinički centri.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš izjavio je da prvi put posle dosta vremena ta zdravstvena ustanova ima sopstvena sredstva koje može da uloži za nabavku opreme, za popravke i za sređivanje prostora i upravo je iz sopstvenih sredstava kupljen laser za razbijanje kamena u bubregu i ureteru

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com