Društvo

Uređenjem Starog groblja do dugoročnog rešenja i memorijalnog kompleksa

Radove na uređenju Starog groblja obišli su danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik GO Palilula Bratislav Vučković, gradski većnici, direktori javno komunalnih preduzeća koja su angažovana na radovima, predstavnici udruženja i Crkve.

Kako je istakla gradonačelnica cilj je da ova akcija ne bude kratkotrajna, već dugoročna i da se nakon čišćenja reši višegodišnji problem sa prostorom Starog groblja koji bi jednog dana postao memorijalni kompleks.

“Ono što sa sigurnošću znam to je da će Gradska opština Palilula, sva resorna preduzeđa i Grad Niš dati svu moguću podršku u svakom smilu reči istrajati u ovoj celoj akciji, da zaista svaki deo groblja, a to je ogroman prostor od 17 hektara bude potpuno čist”, izjavila je gradonačelnica.

Ona je istakla da JKP “Mediana” ima planove za narednu godinu i da će Grad finansijski to da podrži.

Foto: P. V.

“A ono što će sada biti paralelno sa ovom akcijom, da Grad dobije tačno spisak svega onoga što treba na ovom prostoru da se uradi. Od osvetljenja, od uređenja staza, preko sređivanja ograda do izdavanja monografije nekih naših važnih, vrednih ljudi koji su radili na tome da se ostavi jedan trani trag o tome šta ovo groblje predstavlja”, kazala je Sotirovski.

Gradonačelnica je istakla da je uređenje Starog groblja veliki posao i veliki zadatak za sve one koji žive u Nišu.

“Tek sada kada sklonite svo ovo lišće i šiblje onda vidite šta je Staro groblje. Prvi put vidite neke građevine koje izgledaju zaista fascinantno i u sradanji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture videćemo koji su to tačno spomenici i grobovi zaštićeni, šta tu može da se uradi, na koji način, koje su dozvole neophodne da to sve pribavimo i da konkretno nešto uradimo i da to trajno ostane zabeleženo, odnsono vidljivo”, rekla je Sotirovski.

Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula izjavio je da je uređenje Starog groblja jedan od primarnih zadataka.

Foto: P. V.

“Istorija i naša prošlost su temelj naše budućnosti i upravo zbog toga smo krenuli, evo već dvadesetak dana kako se radi na ovom prostoru i mislim da su rezultati već vidljivi. Sada želimo da ovo bude trajno rešen problem”, naglasio je Vučković.

On je istakao da će problem biti trajno rešen ukoliko se temeljno uradi kompletan prostor od 17 hektara koliko zauzima Staro groblje.

“Videćete tek koliko vrednosti imamo na ovom našem groblju. Zadatak je nas i naše gradske vlasti upravo taj da sačuvamo od zaborava ono što smo pre više decenija zaboravili”, rekao je Vučković.

U projekat uređenja Starog groblja uključila se i Pravoslavna Eparhija niška.

“Do rata sve knjige, protokoli matične, koji su ovde vođeni, vođeni su od strane Crkve. Sada su smešteni u Istorijskom arhivu Grada Niša, ali su nama dostupni, tako da ćemo moći da otkrijemo imena, ličnosti, toponime i sve ono što se ovde desilo do rata”, kazao je protojerej stavrofor Branislav Cincarević.

Pozivu da se uključe u sređivanje Starog groblja odazvalo se i JKP “Mediana”, čiji radnici otvaraju staze, čiste oko grobnih mesta i režu šiblje i rastinje.

“Ono što su planovi jeste predlog ka Gradskom veću da se u Plan održavanja grobalja stavi i Staro groblje sa našim predlogom od nekih 7 i po miliona dinara. Za taj novac bi dobili seču rastinja u dva perioda u toku godine i jedno do dva prskanja kompletne površine groblja”, izjavio je Dragoslav Pavlović, direktor JKP “Mediana”.

Kolo srpsih sestara prati i ovu akciju sređivanja spomeničkog nasleđa. Članice Kola redovno brinu o dva groba koja se nalaze na Starom groblju, a u akciju su se uključile zajedno sa srednjoškolcima Humanitarne fondacije dr Danice Grujičić “Mladi za mlade”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com