Kultura

URBAN FEST U NIŠU: Ceo grad je pozornica

Od subote je ceo grad pozornica, a Čaire je glavna bina, jer, počeo je 14. po redu „Urban fest“.

Festival studentskih glumačkih ansambala otvorila je svečano Dragana Petković, direktor Studentskog kulturnog centra Niš, a učesnike festivala je pozdarvio i prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu, profesor dr Vlastimir Nikolić koji je naglasio “da nešto što ovako dugo traje onda je postavljeno na dobrim temeljima”.

Pubilku su potom pozdravili glumci Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš, koji su, kao i svake godine, domaćini festivala.

Na scenu su, potom, stupaju glumci „Dramskog studija mladih“ Gradskog pozorišta iz Bečeja, a odigrali su predstavu Alfreda Žarija „Kralj Ibi“, u režiji Igora Pavlovića. Predstava, koju je pred niškom publikom igrao ovaj talentovani ansambl, višestruko je nagrađivana u zemlji i regionu. Drugu predstavu prve večeri festivala “Dragi tata” odigrali su glumci studia glume „Teatar 011“ iz Beograda. Komad koji je napisala Milena Bogavac, u izvođenju talentovanih Beograđana osvajao je publiku, ali i brojna priznanja i nagrade na mnogim festivalima u regionu.

Aleksandra Mihailović, glumac Narodnog pozorišta u Nišu

“Slogan festivala je “ceo grad je pozornica” i ja se nadam da ćemo opravdati to narednih večeri” kaže glumac Aleksandar Mihailović koji je direktor festivala. “Ranijih godina smo bili u svim opštinama, sada smo u gradskoj opštini Medijana, dogodine će to biti neka druga opština. Sada smo u Čairu i nekako je bilo logično da se nađemo u najvećem gradskom parku i da od njega napravimo jedno veliko pozorište. Sada smo u pozorišnom smisli osveštali i ovaj park jer nas evo tu. Svake večeri igraće se dve predstave, na dve lokacije”, kazao je Aleksandar.

On je dodao da će na festival biti odigrano deset predstava, festival je posvećen glumcu, da je devet u konkurenciji za neku od nagrada o ćemu će odlučivati tročlani žiri.

“Nadam se da biti na mukama oko dodeljivanja nagrada, jer ako su oni na mukama, to znači da smo mi dobro odradili svoj posao”, dodao je Mihailović koji je kao direktor festivala selektovao i predstave koje će niška publika videti.

Ove godine “Urban fest” ima duplu selekciju. U prvoj su studentski i omladinski teatri, a u drugog pozorišni ansambli sastavljeni od studenata glumačkih akademija.

“Mislili smo da je mudrije da napravimo odvojene selekcije, omladinska i studentska pozorišta i za njih su predviđene četiri nagrade, a sa druge strane imamo student glume za koje su predviđene dve nagrade. Tu je Gran pri “Ćele kula” to je nagrada celog festivala. Žiri će za ovu nagradu moći da dodeli ili pojedinca ili ceo ansambl, što ja negde intimno više volim jer znači das u dobro sarađivali na sceni, a nije se ranije dešavalo da ovu nagradu ponese ansambl. Ove godine će glasati i publika što je dobro jer možemo da uporedimo ukus publike sa stručnim okom žirija”, zaključuje Aleksandar Mihailović.

Miloš Unić, predstavnik Akademskog pozorišta SKC-a Niš ističe da su i sa ovim, 14. Urban festom uspeli da izađu iz standardnih pozorišnih okvira bar što se tiče mesta gde se predstave igraju, a to je gradski park.

“Naš cilj je da ovaj grad nastavimo da bojimo glumačkim bojama”, dodao je Unić.

Na festivalu „Urban fest“, koji organizuje Studentski kulturni centar Niš, odigraće se deset predstava, od čega devet u takmičarskom delu. Ocenjivaće ih žiri u sledećem sastavu, Ivana Nedović, glumica Narodnog pozorišta u Nišu, Zoran Cvetković , glumac i reditelj i Angelčo Ilievski , reditelj i asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, koji je i predsednik žirija. Glumac Narodnog pozorišta Aleksandar Mihailović je umetnički direktor festivala i selektor predstava.

Niška publika je još jednom pokazala da zna da ceni glumačke bravura jer je već prve večeri festival bilo jasno da neće biti dovoljno stolica za sve koji su želeli da vide predstave. To im nije smetalo da se zaustave, sednu na travu i sa decom odgledaju prvu, a potom i drugu predstavu, ili da stoje dok predstava ide.

“Ovi mladi ljudi zaslužuju svaki aplauz koji su dobili, prvo jer su dobri u ovome što rade, ali aplauz pripada i organizatorima jer su se potrudili da na ovaj način približe pozorišnu umetnost javnosti na jedan neposredan način. Pozorišna predstava je izašla iz zatvorenog prostora, nalazi se tamo gde su je autori i smestili, pred narodom i to je dobro, i za ove mlade glumce i za ove mlade ljude su prvo zastali, a onda stali da odgledaju predstavu do kraja”, kaže Nišlija Petar Janković.

Stali su mnogi. Neki na biciklama, neki sa rolerima, na trotinetima, sa loptom pod miškom, sa psom na povodcu. Stajali su tako, pa se u jednom trenutku učinilo da se tu pred njihovim očima odvijaju dve predstave povezane samo tananom niti emocija. Jedna je na sceni, druga ispred scene.Ako se po tome bude sudilo o uspešnosti festivala koji traje već 14.godina, onda je Studentski kulturni centar Niš uspeo, ne samo da pretvori grad u pozorišnu scenu, nego i publiku “uvuče” u svoju “pozorišnu mrežu”.

Predstave se svakog dana igraju u parku „Čair“, a scene su postavljene ispred i iza zgrade Dečijeg centra. U slučaju kiše i lošeg vremena, predstave se igraju u Narodnom pozorištu.

Za dva dana publika je videla četiri predstave, a drugog dana su to bile “Peščanik”, po tekstu Danila Kiša u izvođenju Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac i “Antigona”, Sofokle, Omladinskog pozorišta “Vožd”iz Šabca.

„URBAN FEST“ se seli u Narodno pozorište zbog kiše

Zbog najavljene kiše i lošeg vremena, od večeras će se sve predstave ovogodišnjeg „Urban festa“ igrati u Narodnom pozorištu. Ulaz je slobodan, a vreme početka predstava ostaje nepromenjeno.

Treće veče „Urban festa“ otvoriće “Preljubnici“, Marka Kamoletija, koje izvodi Račansko pozorište Kulturnog centra ”Radoje Domanović”. Ovaj komad igraće se na sceni Narodnog pozorišta od 20.30 sati.

Od 22 sata na scenu Narodnog pozorišta stupaju domaćini , Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Niš, koje će izvesti komad „Sve o ženama“, Mire Gavrana, u režiji Miloša Cvetkovića.

Podsetimo, na drugoj festivalskoj večeri odigrana je predstava „Peščanik“, koju su izveli glumci iz Kragujevca, kao i „Antigona“, kojom su se predstavili Šapčani.

Dosadašnja izvođenja u parku Čair ispratilo više stotina Nišlija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com