Kultura

Urban Fest u dvorištu Univerziteta u Nišu

Međunarodni studentski pozorišni festival Urban Fest, po tradiciji počinje 1. a trajaće do 5. septembra. Kako navode iz  Studentskog kultrurnog centra, tokom trajanja festivala, ljubitelji pozorišta moći će da pogledaju deset predstava u dvorištu Univerziteta. U slučaju kiše, predstave će se igrati u Pozorištu lutaka.

“Posle pauze prouzrokovane pandemijom virusa korona, mladi glumci i reditelji vraćaju se u dvorište Univerziteta na scenu Urban Festa. Međunarodni studentski pozorišni festival, koji se ove godine održava po 17. put, osim iz Srbije, ugostiće pozorišne ansamble iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Po tradiciji, publika će svake večeri gledati po dve predstave – od 20.30 i 22.00 sata”, navode organizatori.

Festival će otvoriti predstava „ONA I ON”, Kulturnog centra „Radoje Domanović” iz Rače, a potom je scena rezervisana za „SERBUS – EVROPEIKUS”, Akademije umetnosti Banja Luke (Republika Srpska, BiH). Drugog dana festivala igraće se „POLICAJCI”, Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej i „PROSIDBA”, Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja (Severna Makedonija).

Treće festivalsko veče rezervisano je za Studio Glume – Teatar 011 iz Beograda i predstavu “NA POVRŠINI”, a potom će se publici pokloniti domaćini – Akademsko pozorište SKC Niš sa komadom “MIRIS ŽIVOTA UNAZAD”. U subotu će na sceni prvo zaigrati Teatar “Vožd” iz Šapca sa predstavom “LAŽA I PARALAŽA”, a zatim će publika moći da pogleda “PROSJAČKU OPERU”, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini.

U nedelju, poslednjeg dana festivala, u takmičarskom delu nastupiće Akademsko pozorište SKC Kragujevac sa predstavom “Hameln”. Dok stručni žiri bude odlučivao kome će dodeliti nagrade, publika će u revijalnom delu moći da pogleda predstavu „DRAGA NAŠA JELENA”, Akademije umetnosti iz Banja Luke (Republika Srpska , BiH)

Posle druge predstave svake večeri biće organizovani okrugli stolovi, kojim će moderirati novinarka Jovana Stanković. Novina je da festival ove godine ima i prateći muzički program – na otvaranju svira “Čola akustik bend”, a na zatvaranju festivala “Duda Buržujka i Haikuzadanas”, u čijem su sastavu dugogodišnji članovi Akademskog pozorišta.

O najboljima na festivalu odlučivaće stručni žiri – prof. Željko Đukić, Akademija umetnosti (Beograd), prof. Nenad Prokić, Fakultet dramskih umetnosti (Beograd) i glumica Katarina Mitić, Narodno pozorište Niš. Umetnički direktor festivala je glumac Aleksandar Mihailović, domaćin Akademsko pozorište SKC-a, a organizator Studentski kulturni centar Niš.

Podsetimo, prošlogodišnji Urban Fest je zbog pandemije održan onlajn i predstave smo gledali na društvenim mrežama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com