Kultura

„Urban fest“ pretvara Čair u pozorište

Od ove godine se uvode dve selekcije, prva amaterska, omladinskih i studentskih pozorišta, a druga će prdstavljati selektovane predstave studenata glume iz zemlje i regiona, kažu u Studentskom kulturnom centru Niš, organizatoru već tradicionalnog festivala studentskih pozorišta “Urban fest”. Festival počinje 1. i trajaće do 5. septembra, a pripreme uveliko teko.

Ove godine organizatori su osvežili festival i sa nekoliko novina.

“Urban Fest je od festivala revijalnog karaktera, pa preko relevantnog takmičarskog, čija posebnost se ogleda pre svega u tome što se predstave izvode pod vedrim nebom na različitim lokacijama grada Niša, kao i u tome što tročlani žiri, sastavljen od profesora glume i profesionalnih glumaca, nagrađuje isključivo glumačka ostvarenja, od ove godine uvodi novinu u vidu odvojene selekcije”, kažu u Studentskom kulturnom centru i dodaju:

“Prvu će činiti pet izabranih predstava amaterskih akademskih, omladinskih i studentskih pozorišta iz Srbije i inostranstva, dok će drugu selekciju činiti četiri selektovane  predstave studenata glume iz zemlje i regiona, Beograd, Novi Sad, Priština, Skoplje, Sofija, Bukurešt, Sarajevo”.

Novine koje su pripremljene za pozorišnu publiku ove godine obrazlažu na sledeći način:

„Želja nam je da na ovaj način stvorimo ambijent u kojem bi se budući profesionalni glumci bolje upoznali, a naročito sa radom svojih kolega drugih fakulteta i akademija. Takav nivo festivala bi ujedno bio dobar putokaz mladim glumcima amaterskih pozorišta, što bi u narednom periodu podiglo, kako nivo njihovih predstava, tako i kvalitet same igre pomenutih ansambala“, ističu organizatori festivala.

Predstave se igraju na dve scene na teritoriji jedne gradske opstine. Ove godine je to Gradska opština Medijana, park Čair. Prva predstava će biti igrana  od 20,30 i  druga od 22,30.

Predstave će ocenjivati žiri u sastavu  Željko Mitrović, profesor Fakulteta umetnosti Banja Luka,  Zoran Cvetković, glumac i reditelj i Ivana Nedović, glumica.

Festival se održava u saradnji sa Gradskom opštinom Medijana i uz tehničku pomoć i podršku Dečijeg centra Niš.

Kreiranjem festivala “Urban fest” ostvarena je ideja o pokretanju internacionalnog festivala studentskih omladinskih pozorišta koji za cilj ima afirmaciju alternativne pozorišne scene i prezentaciju pozorišnog stvaralaštva u regionu. Kroz festival je, tokom godina, prošlo preko 1.000 učesnika, glumaca, reditelja, scenarista.

Do sada su na festivalu gostovale predstave akademskih pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Grčke i više gradova Srbije.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com