Društvo

Urađena procena uticaja za brzu prugu Beograd-Niš

Javno preduzeće Infrastrukture železnice Srbije saopštilo je da je urađena Procena uticaja na životnu sredinu i socijalna pitanja projekta izgradnje brze pruge Beograd-Niš. Procena uticaja urađena je za celu prugu Beograd-Niš, i posebno za deonicu Stalać – Ðunis na ovoj železničkoj magistrali a dokumenta će u naredna četiri meseca biti dostupna u prostorijama i na sajtovima Infrastrukture železnice Srbije i Grada Niša, kao i na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kako se navodi u saopštenju, to je urađeno u okviru aktivnosti za obezbeđivanje finansijskih sredstava za realizaciju projekta izgradnje te brze pruge.

Istraživanja biodiverziteta su pokazala da lokalitet Vrtište, koji se nalazi duž poddeonice Đunis-Međurovo, ima visoku ekološku vrednost, jer je to je retko močvarno stanište na jugu Srbije.

“Na tom lokalitetu planirano je izmeštanje pruge za 180 metara što će direktno uticati i vrlo verovatno rezultirati isušivanjem te močvare. Dizajn Projekta u ovoj oblasti treba ponovo razmotriti. Trebalo bi predložiti, analizirati i oceniti alternativu koja prati postojeće usklađivanje kako bi se potencijalno izbegao veliki uticaj na biodiverzitet u ranim fazama Projekta”, piše u studiji.

Dodaje se da se pristupni putevi, smeštaj radnika ili druge (privremene) konstrukcije se ne smeju graditi unutar zaštićenih područja, odnosno ekoloških oblasti koje podležu toj analizi.

“Ovo će biti dozvoljeno samo ukoliko ne postoji druga izvodljiva alternativa i mora biti praćeno adekvatnim i reciprocitetnim ublažavanjem i/ili adekvatnim strategijama kako bi se garantovalo da nema gubitaka”, navodi se u saopštenju.

Dizajn projekta treba da bude u skladu sa važećim nacionalnim standardima projektovanja, koji će uključivati projektovanje odgovarajućih parametara životne sredine (poplava, stabilnost tla), uključujući klimatske promene.

Do sada je izgrađena pruga za brzinu od 200 km/sat između Beograda i Novog Sada, njena gradnja nastavljena je ka Subotici a u narednom periodu gradiće se i brza pruga Beograd-Niš, dužine oko 243 km, za brzine do 200 km/sat, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ovim projektom upravljati i sprovoditi ga Infrastruktura železnice Srbije, a očekuje se da će biti finansiran putem okvirnog zajma sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, uz podršku značajnog granta Evropske Unije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Još jedan kredit koje generacije posle nas treba da vraćaju. Čisto sumnjam da su tu procenu uticaja uradili radnici ŽS jer nema tako sposobnih u toj firmi. Kupljene diplome su došle na naplatu po ne znanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com