Politika

UPSS: Razorna nezaposlenost i besmisleno niske plate – slika Srbije

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) se u potpunosti solidariše sa radnicima Fiata, Goše i Gorenja. Radnički  štrajkovi  su  rezultat  sveukupne  neodgovorne  javne  politike  srpske  države, piše u njihovom saopštenju za javnost.

Odgovorne su sve političke partije koje su bile na vlasti i koje su na vlasti u poslednje tri decenije.

Srbija je, zahvaljujući razornom delovanju antidruštvene državne politike,  potonula u duboko anomično stanje.

Društvo je bremenito sve težim i beznadežnijim socijalnim stanjem građanki i građana, zbog čega radnici, u očaju, sve češće dižu ruku na sebe, prema čemu se država odnosi u potpunosti neodgovorno, nezainteresovano i ravnodušno.

 Srpska realnost je razorna nezaposlenost, koja se više ne može prikriti lažnim statistikama, besmisleno  niske  plate  koje  su uporedive samo  sa  platama najnerazvijenijih  i  nedemokratskih  režima.

Karakteriše se institucionalnim  neredom, sistemskom  korupcijom, gušenjem demokratskih sloboda, kao i slobodne i kritičke misli skoro totalnom  kontrolom  medija (uz  retke časne i hrabre novinarske  redakcije koje  pružaju otpor); kriminalom  i  nasiljem (sa, najčešće, fatalnim ishodima).

U uslovima tako razorenog društvenog sistema donesen je i Zakon o  radu kojim su skoro sva radnička prava ugašena, a preostala teško ugrožena. Srpska država se time svrstala u sramni red država koje  prevashodno služe interesima multinacionalnog, stranog i domaćeg kapitala, a  ne potrebama i interesima građanki i građana.

Sramnom i ekonomski i društveno neodrživom politikom „subvencionisanja“ tzv. stranih investitora, naša država faktički plaća bednu radničku najamninu, dok  tzv. strani investitor prisvaja sav prihod u koji spada i deo domaćih subvencija, čija visina premašuje visinu radničkih najamnina. U nelegalnu dobitspada i dobit po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa itd.

Radnički štrajkovi u Srbiji su akt dubokog i opravdanog nezadovoljstva srpskog radništva i ogromne većine zaposlenih i nezaposlenih građanki i građana, nezadovoljstvom sve  surovijim  prilikama u  svetu rada.

Pozivamo državne vlasti da poštuju, barem, garantovani minimum radničkih prava i da se posvete životnim potrebama i interesima srpskog radništva i društva uopšte.

Za neprevazilaženje ili, pak, pogoršanje beznadežnog stanja u kome se nalaze radnici koji štrajkuju, UPSS će smatrati odgovornom isključivo državu i njenu vlast.

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS)

,

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com