Društvo

Upravnici bez odgovora za higijenu zgrada?

Sekcija profesionalnih upravnika pri Regionalnog privrednoj komori uputili su Gradskom kriznom štabu Zahtev za hitno rešavanje problema sprovođenja dezinfekcije u zgradama i održavanje higijene na zadovoljavajućem nivou.

Iako su zahtev poslali 25. marta, odgovora i dalje nema.

 

“Još uvek nemamo nikakav odgovor od Gradskog kriznog štaba, iako smo ponudili pomoć pri organizaciji i sve što je u našoj moći. Smatramo da je zbog nastale situacije veoma bitno reagovanje u sto kraćem roku”, navode u saopštenju iz Sekcije profesionalnih upravnika.

Foto: I.M.

Jako je važno da sve stambene zgrade u Nišu u vreme borbe sa koronavirusom budu adekvatno održavane, dezinfikovane na pravi način i time bezbedne za sve stanare.

“Dve stvari koje su svim građanima najbitnije jesu dezinfekcija svih zgrada koju bi vršio Grad, radeći sistematski kao u ostalim gradovima Srbije – Kraljevo, Beograd, Novi Sad”, dodaju.

Iz Sekcije se pozivaju na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i na Pravilnik kojim je definisano koje se institucije i firme mogu baviti dezinfekcijom.

“Dezinfekciju ne mogu vršiti firme za održavanje higijene, niti upravnici Stambenih zajednica jer se radi o korišćenju hemijskih sredstava koja mogu da izazovu alergijske i druge reakcije i potrebno je stručno lice za raspolaganje takvim sredstvima. Tu nije važno da li su upravnici profesionalni ili iz redova stanara, posebno jer neki od upravnika iz redova stanara imaju više od 65 godina. Drugo bitno pitanje na koje čekamo odgovor je bilo kakav prevoz radnika koji održavaju higijenu u zgradama i bave se trenutno visokorizičnim poslom i u prvoj su liniji odbrane gradjana od širenja zaraze”, napominju iz Sekcije profesionalnih upravnika pri RPK grada Niša.

U Zahtevu na koji nisu dobili odgovor, osim problema, ponudili su moguća rešenja za nastale probleme, tvrde. Između ostalog, tražili su pomoć i objašnjenja u vezi sa primenom jedine naredbe koju su profesionalni upravnici dobili od strane Kriznog štaba.

Iz Kriznog štaba za Niške Vesti kažu da je Grad sa JKP “Naissus” obezbedio dovoljno sredstva za dezinfekciju svih objekata pa tako i za skupštine stanara.

“Natrijum-hipohlorit deljen je danas u svim opštinama upravnicima, stanarima, građanima i deliće se još u narednom periodu. Nabavljena je izvesna količina, a nabavićemo još. Podela neće stati”, kaže prof. dr Žarko Ranković ispred Kriznog štaba.

Ipak, on dodaje da ne može Niš, niti Štab da obazbedi prevoz higijeničara zgrada koji rade uglavnom za privatne firme.

 

 

U ulazu zgrada ne sme da bude ni cveća, ni smeća

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com